Okapimatchmaker ZOO Antwerpen verwelkomt nieuwe telg

Fantastisch nieuws! Xandor is de jongste telg van de okapifamilie in ZOO Antwerpen. Mama Lindi bracht haar tweede kalfje ter wereld in de Moorse Tempel. Voor vader Semuliki is dit een primeur. ZOO Antwerpen is wereldwijd dé okapi-expert én matchmaker voor nieuwe koppels. Deze geboorte is geweldig nieuws voor deze bedreigde diersoort.

Na een dracht van een veertien maanden beviel okapi Lindi op woensdag 23 februari vroeg in de ochtend van een klein, maar fijn kalfje. Het is een mannetje en hij woog bij de geboorte 17 kilogram. Eerder een lichtgewicht onder pasgeboren okapi’s. Zijn schofthoogte van 76 centimeter gaat in dezelfde lijn verder. “Hij is klein, fijn én vinnig!” vertelt verzorger Nicky enthousiast. Elke okapigeboorte is geweldig nieuws! De dieren worden in de natuur in hun voortbestaan bedreigd. ZOO Antwerpen bewaakt het welzijn en het overleven van deze speciale, bedreigde dieren.

Xandor, moedige naam

In de aanloop naar de bevalling hielden de verzorgers om beurten de webcam in de werpstal in het oog. In de vroege ochtend werd het kalfje geboren en verzorger Isabel kreeg de primeur: “Na wat eerste stuntelige pogingen stond het kleintje al vrij snel recht op zijn gestreepte pootjes en verkende hij energiek de stal.” De okapibaby kreeg van de verzorgers de naam Xandor, wat beschermer van het volk betekent. Net als alle andere dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen worden geboren, kreeg het kleintje een naam beginnend met een X.

Trotse coördinator Patrick vertelt: “Bij okapi’s heb je twee categorieën: de gemakkelijke dieren die volgzaam op de weegschaal gaan staan en de “stamperkes”, de vinnige diertjes, die hun poten naar alle kanten zwieren. Xandor is een mooi voorbeeld van een energieke okapi.” Xandor heeft net als alle andere okapi’s een uniek streepjespatroon op zijn billen en poten.

Xandor is wel héél uniek want wat merkten de verzorgers op? Hij heeft een roze tong! Dit is heel speciaal bij okapi’s, want normaal hebben ze van bij de geboorte een lange tong van 35 centimeter in een blauwgrijze kleur. Coördinator Patrick, die toch al meer dan 32 jaar met okapi’s in de ZOO werkt, heeft dit nog maar één keer eerder gezien. Xandor blijft een maand lekker warm in de stal. Vanaf 15°C zet hij zijn eerste stapjes buiten.

Okapimatchmaker

Als coördinator van het Europees kweekprogramma en als internationale stamboekhouder is ZOO Antwerpen dé expert voor okapi’s. Momenteel wonen er vijf okapi’s in ZOO Antwerpen: mama Lindi en pasgeboren Xandor, papa Semuliki, zwanger vrouwtje Zaïre en jonge man Ubundu.

In die functie bepaalt ZOO Antwerpen welke zoos er okapi’s mogen houden, wie er kan kweken en deelt de Antwerpse ZOO haar uitgebreide ervaring en advies met hen.

“Bij kweekprogramma’s van bedreigde dieren stellen we ons altijd dezelfde vraag: hoeveel dieren heb je nodig om een genetisch gezonde reservepopulatie te hebben? Bij okapi’s is het streefdoel 270 dieren, maar wereldwijd zijn er maar 178 dieren in zoos. Als we deze populatiegroei in 100 jaar willen bereiken, moeten er wereldwijd jaarlijks tien okapi’s geboren worden”, vervolgt Sander.

ZOO Antwerpen is matchmaker voor nieuwe koppels. Wie paart best met wie om zoveel mogelijk genetische diversiteit te behouden en de soort te helpen overleven? Vorig jaar zijn er wereldwijd dertien dieren geboren, en negen in Europa. “We hopen eind dit jaar op een tweede geboorte in ZOO Antwerpen want okapi Zaïre is ook zwanger.”

ZOO Antwerpen ook actief in Congo

De okapipopulatie in de natuur staat onder druk. De dieren zijn erg schuchter en moeilijk te spotten in het woud. Ze komen enkel nog voor in de regenwouden in Congo. Aangezien hun leefgebied zo klein is en binnen één land ligt, is de toekomst voor de okapi onzeker. Hun habitat wordt bedreigd door kaalkap voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw en er is politieke en sociaaleconomische onrust in het gebied. Ook stropers zorgen ervoor dat de okapi’s op de rode lijst voor bedreigde diersoorten, de International Union for Conservation of Nature Redlist, vermeld staan.

Met de Antwerp Zoo Foundation (AZF) engageert ZOO Antwerpen zich op lange termijn voor de bescherming van de okapi’s en maakt zo een echt én duurzaam verschil. AZF coördineert projecten ter plekke, in Buta, onder leiding van haar experts en zij aan zij met de lokale bevolking. Zo streeft AZF naar eenheid tussen mens, dier en natuur.

Bron: Zoo Antwerpen

Foto's: Jonas Verhulst

VIJF OP EEN RIJ IN ÉÉN JAAR TIJD: PASGEBOREN STEKELVARKEN ZORGT VOOR EEN PRIKKELENDE EINDEJAARSPERIODE IN ZOO PLANCKENDAEL

Een prikkelend eindejaar in ZOO Planckendael: in het Mechelse dierenpark is op kerstavond een Afrikaans stekelvarkentje geboren. “Het jong doet het heel erg goed. Het zit dicht bij mama, drinkt enthousiast en loopt al vinnig rond. Precies zoals we het graag zien”, zegt verzorgster Jolien.

25 jaar lang leek het alsof ZOO Planckendael nooit Afrikaanse stekelvarkens geboren zou zien worden, omdat er tot dan toe nog geen match was qua ouderpaar. Tot er begin 2021 een primeur gebeurde! Toen beviel moeder Stekeltje dankzij de komst van de nieuwe man Loki onverwacht van haar tweelingzonen Wafa en Winga. Begin juni kwamen daar Willie en Wonka bij en op kerstavond is er dus ook een vijfde stekelvarken geboren.

Bevallen van een dier met stekels klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. “Bij de geboorte is een stekelvarken nog donzig. Het jong heeft wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruikt hij of zij immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij de ouders”, legt Jolien uit.

Razendsnel groot

Of het pasgeboren stekelvarken een jongen of een meisje is, weet het dierenpark nog niet. “De eerste dagen laten wij het jonge gezin graag met rust. Dan kunnen de dieren onderling nog aan elkaar wennen”, zegt verzorgster Jolien. Wat wel al zeker is, is dat het kleintje nog net een naam met de letter W zal krijgen, zoals alle andere pasgeborenen in 2021 in ZOO Planckendael. Over enkele dagen is het bij de jaarwisseling immers tijd voor namen met de letter X.

“Nu verbergt het pasgeboren stekelvarken zich nog vaak onder de moeder, terwijl broer Willie en zus Wonka toekijken, maar binnenkort zal je deze vier dieren samen kunnen zien. Vader Loki, broers Wafa en Winga en huisgenoot Hamsa wonen in een ander verblijf”, vertelt Jolien. Volgens de verzorgster kunnen bezoekers best zo snel mogelijk komen kijken. “Afrikaanse stekelvarkens worden immers heel snel groot. Over drie maanden ziet het pasgeboren dier er al hetzelfde uit als hun ouders. Dus elke dag is er wel iets nieuws op te merken!”

Bron: Zoo/Planckendael

Foto's: Jonas verhulst / Verzorgers

Nijlpaarden ZOO Antwerpen testen positief op het COVID-19 virus

Eerste keer dat het virus zich bij nijlpaarden voordoetHet nationaal diergeneeskundig laboratorium Sciensano bevestigde zonet de laboresultaten: de twee nijlpaarden Imani en Hermien zijn besmet met het coronavirus. Beide dieren vertonen, buiten een lopende neus, geen andere symptomen en maken het goed. De dieren zitten in isolatie en de verzorgers nemen nog striktere veiligheidsmaatregelen.

Vorig jaar werden alle zoogdieren in ZOO Antwerpen ism Universiteit Antwerpen nog getest op het coronavirus en werd er geen COVID-19 gesignaleerd in de dierentuin. Het is dankzij de alertheid van dierenarts Francis dat dit nu gedetecteerd kon worden. De dieren zijn niet ziek en hebben altijd een vochtige neus. Dokter Francis: “Dit keer proestten ze wat snotjes uit, die ik uit voorzorg op bacteriën liet testen. Het resultaat was negatief. Maar gezien de actualiteit, nam ik toch de extra stap om de stalen ook op COVID-19 te laten testen, met dit uitzonderlijke resultaat. Naar mijn weten is dit de eerste keer bij deze diersoort. Wereldwijd is dit virus vooral gemeld bij mensapen en katachtigen.”

Voorzorgsmaatregelen

Onmiddellijk nam ZOO Antwerpen de nodige voorzorgsmaatregelen. Dokter Francis bevestigt: “De stalen werden naar het nationaal diergeneeskundig laboratorium Sciensano gestuurd voor een definitieve bevestiging. Het nijlpaardengebouw werd onmiddellijk afgesloten voor bezoekers en de verzorgers werden getest en bleken negatief. De veiligheidsmaatregelen werden aangescherpt. Buiten het dragen van mondmaskers en het ontsmetten van schoenen, dragen de medewerkers nu ook veiligheidsbrillen in het contact met de dieren en vermijden ze het contact met andere verzorgers en dieren.” Het gebouw is afgesloten en de verzorgers hebben hun eigen bubbel. Nijlpaarden Hermien (41 jaar) en Imani (14,5 jaar) vertonen geen andere ziekteverschijnselen maar worden nauwlettend in het oog gehouden door hun verzorgers. De dieren zijn nu tijdelijk niet te zien voor de bezoekers. Het gebouw zal pas terug openen als de waarden van de tests opnieuw negatief zijn.Gissen naar een oorzaak

De oorzaak van de besmetting is niet gekend. De verzorgers hebben geen van allen recentelijk de ziekte doorlopen, ze hebben geen symptomen vertoond. Hebben ze het virus toch mogelijk asymptomatisch gedragen en onbewust overgedragen op de dieren? Onmogelijk te achterhalen. De verzorgers dragen nu extra beschermingsmateriaal, doen nu dagelijks een sneltest en volgen het coronaprotocol. Van zodra ze symptomen vertonen, gaan ze in thuisquarantaine en volgt een PCR-test. Net zoals bij iedereen momenteel. ZOO Antwerpen stelt de veiligheid van mens en dier voorop. #ZOOsamen

Bron: Zoo Antwerpen

Foto's: Jonas VerhulstMagisch lichtfestival in ZOO Antwerpen: Alice in Wonderland

ZOO Antwerpen zorgt met de zesde editie van China Light ZOO voor extra licht in de duisternis. Dit jaar staat het beroemde lichtfestival helemaal in het teken van Alice in Wonderland. Na zonsondergang komt het speelse sprookje helemaal tot leven. Volg het konijn en duik in de heerlijke, knotsgekke droomwereld van Alice. Val van 3 december tot en met 16 januari 2022 van de ene verbazing in de andere tijdens een wondermooi lichtfeest waar echt alles mogelijk is.

Na vijf succesvolle edities pakt ZOO Antwerpen deze winter opnieuw uit met een uniek lichtspektakel. Deze keer dompelt de ZOO zich helemaal onder in het speelse universum van Alice in Wonderland. Verwondering, onverwachte ontmoetingen en spannende avonturen staan centraal in dit lichtjes absurde verhaal.

De makers van het China Light Festival lieten zich voor deze editie inspireren door het bekende sprookje van Lewis Carroll en transformeerden het witte konijn, de lachende grijnskat en de bazige koningin tot indrukwekkende lichtcomposities van zijde en metaal. Zo’n 120 Chinese lichtkunstenaars werkten mee aan de meer dan 100 composities die doorheen het park te zien zullen zijn. In totaal zorgen zo’n 18.000 energiezuinige lichtjes voor een magische sfeer tijdens de donkerste dagen van het jaar. “De Chinese lichtkunstenaars hebben zichzelf dit jaar overtroffen”, zegt Ilse Segers van ZOO Antwerpen. “De composities worden elke editie indrukwekkender. De zijden stoffen zijn prachtig bedrukt en alle figuren werden met een bijzonder oog voor detail afgewerkt.”

18.000 lichtjes

Een groot deel van de figuren werd door ervaren lichtkunstenaars in China gemaakt. In totaal kostte het meer dan 28.000 werkuren om de schetsen tot indrukwekkende lichtobjecten te transformeren. Meer dan 30 kunstenaars zakten af naar ons land om de sculpturen en objecten in het park tot in de puntjes af te werken. Ze waren een dikke maand lang in de weer om de 22.000 meter satijn en de 18.000 lichtjes op hun plaats te krijgen. De cijfers zijn indrukwekkend: 130 composities met meer dan 3200 lichtobjecten en 203 figuren. Ook de afmetingen van de sculpturen zijn imposant: de hoge theepot is 7 meter hoog, de lange tafel voor het theekransje wel 6 meter lang en ook Alice torent tot wel 6 meter boven de bezoekers uit.

“Het is heerlijk om by night te verdwalen in deze unieke fantasiewereld, ook voor volwassenen. Je voelt je net als Alice, wanneer je onder een 7 meter hoge tafel wandelt. Of je kan ook door een 30 meter lange kat wandelen”, aldus Segers. “Maar ook overdag zijn de kleurrijke decors de moeite meer dan waard.”

Gezellig met glühwein

Nieuwsgierige Alice smult in haar wonderland van rare drankjes, gekke koekjes en is te gast op een wel heel bijzonder theekransje. Ook voor de bezoekers van het lichtfestival staat heel wat lekkers op het menu. Op drie verschillende locaties kan je genieten van hartige hapjes en zoete zondes. Het aanbod varieert van traditionele smoutebollen en verse wafels, burgers en hotdogs tot warme soep. Veilig in openlucht, lekker warm in de buurt van gezellige vuurkorven. Al is het ook mogelijk om je op een ander manier te verwarmen, met een glaasje cava, jenever, glühwein of een warme chocolademelk.

Opmerkelijke cijfers

 • 3200 lichtobjecten
 • 203 figuren
 • 28.000 werkuren
 • 82.000 kg staal
 • 32 lichtkunstenaars in de ZOO
 • 18.000 energiezuinige lichtjes

Praktisch

Alice in Wonderland Lichtfestival loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022 in ZOO Antwerpen. (24 en 31 december uitgezonderd). Bezoeken kan tussen 17.15 en 21.15 uur. Reserveer jouw tijdsslot op www.zooantwerpen.be.

Foto's: Jonas Verhulst

DINOSAURUSSEN VERLICHTEN DE WINTER IN ZOO PLANCKENDAEL

Loop onder, tussen en rond prehistorische dieren tijdens avontuurlijk lichtfestival

 

Dit jaar mag het licht weer aan! We stonden in 2020 helemaal klaar, maar in de donkere coronatijden konden we je niet inpakken met onze warme lichtfestivals. Deze winter is het eindelijk zover: 78 dinosaurussen staan klaar om je deze winter – volledig veilig en coronaproof –te verwonderen met een warme gloed van licht en kleur!

 

Een Tyrannosaurus Rex torent boven alle bezoekers uit. Naast de wandelpaden zie je plots twee Velociraptors opduiken en ben je nog net op tijd om een kleintje uit zijn ei te zien kruipen. Tegelijkertijd houdt bovenop de boot aan de bonobo’s een stel dinosaurussen de bezoekers in de gaten.

 

Dieren zal je in ZOO Planckendael niet zien tijdens de wandeling van 1,5 uur, maar dinosaurussen zijn er des te meer. In het totaal hebben meer dan honderd Chinese kunstenaars maar liefst 66 composities, met 360 lichtobjecten uit 68 ton staal voorzien. Om alles zo magisch mogelijk te maken, is het lichtfestival goed voor wel 11.000 meter aan energie-efficiënte lichtkabels en 18.000 meter satijn in de meest uiteenlopende kleuren.

 

ZOO Antwerpen achterna

Al enkele jaren zagen we in ZOO Antwerpen hoeveel mensen genoten van onze lichtfestivals. De unieke traditionele Chinese manier waarop mensen mekaar geluk en alle goeds wensen op het einde van het jaar, wilden we ook hier verderzetten. Dat wilden we maar al te graag eens uitproberen in ZOO Planckendael”, zegt Ilse Segers.

 

Het zijn nochtans geen gemakkelijke tijden geweest voor de dierentuin. “We hebben ons park twee keer voor een lange tijd moeten sluiten tijdens de coronacrisis. Ook in onze samenleving viel alles stil en was licht en gezelligheid plots geen vanzelfsprekendheid meer waardoor we het lichtfestival hebben moeten annuleren. Maar we geven niet op! We gaan er dit jaar opnieuw tegenaan en halen alsnog de verloren tijd in. De kunstwerken lijken wel een magische lichttherapie die kan helpen om eindelijk die donkere periode achter ons te laten.”

 

Mee met zijn tijd

Wie graag Dinolights bezoekt, mag dan ook met een gerust hart een ticket boeken. ZOO Planckendael blijft enkel qua thema plakken in het verleden, maar is volledig mee met de huidige tijden. Het park ging tot het uiterste om alles tot in de puntjes coronaproof te maken. “Dankzij tijdssloten kunnen wij de bezoekers maximaal spreiden en zijn er nooit te veel gegadigden in het park. Iedereen volgt uiteraard een vaste route in openlucht”, verduidelijkt Ilse Segers.

 

Bezoekers hoeven niet bang te zijn van hongerige dinosaurussen, maar ook niet van hongerige magen. Tijdens de wandeling tussen, naast, onder en langs de imposante lichtobjecten kunnen de bezoekers genieten van een hapje en een drankje in de Bonobo en de Ooievaar. Hartige maaltijden en zoete desserts staan allemaal op het menu: het recept voor een zeer geslaagde én smakelijke avondwandeling.

 

Opmerkelijke cijfers

 • 66 composities

 • 360 lichtobjecten

 • 68 ton staal

 • 18.000 meter satijn

 • 11.000 meter energie-efficiënte lichtkabels

 

Praktisch

Dinolights loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022 in ZOO Planckendael. (24 en 31 december uitgezonderd). Bezoeken kan tussen 17.15 en 21.15 uur. Reserveer jouw tijdsslot op www.zooplanckendael.be

 Foto's: Jonas Verhulst

TWEELING AZIATISCHE LEEUWENWELPJES GEBOREN IN ZOO PLANCKENDAEL

Geweldig nieuws uit ZOO Planckendael! Leeuwin Lorena beviel onlangs van twee welpjes! Piepgeluiden weerklinken in de nestbox. De welpen verblijven nog een 8-tal weken binnen in hun nest, dicht bij mama Lorena. Nadien zullen ze poot voor poot hun buitenverblijf ontdekken en kennismaken met oma Kolya en vader Jari. Aziatische leeuwen komen enkel nog voor op één plaats in India, dat maakt hen een heel kwetsbare en bedreigde diersoort.

Vlotte bevalling

Lorena, zelf geboren in ZOO Planckendael, is een ervaren moeder. Dit is haar tweede worp. Een leeuwin is ongeveer 100 dagen drachtig en kan tot zes welpen werpen. Lorena wierp haar welpen apart, in de nestbox. De bevalling ging enorm vlot. De kleintjes zijn bij de geboorte blind en hulpeloos en wegen zo’n 1,5 kilo. Lorena likte ze onmiddellijk droog. Na twee maanden zijn ze heel actief en zal Lorena ze, op het moment dat zij het veilig vindt, bij hun nekvel naar buiten dragen. Tot zes maanden drinken ze uitsluitend moedermelk.

Naam met een W

Net als in ZOO Antwerpen krijgen in 2021 alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een W. Van zodra het geslacht gekend is, gaan de verzorgers op zoek naar twee namen. “In ZOO Antwerpen zijn drie Afrikaanse leeuwenwelpen geboren met de namen Whisker, Winta en Waka. Zij zijn al volop buiten te bewonderen. We zullen, met de hulp van onze fans, op zoek gaan naar twee andere, leuke namen van zodra hun geslacht gekend is. Na twee maanden worden de jongen gevaccineerd tegen de kattenziekte en krijgen ze een chip. Dan weten we of het jongens of meisjes zijn”, vertelt verzorger Frederik.

Bedreigde Aziatische leeuwen

ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren. De geboorte van de welpen is prachtig nieuws. Enkel in het Gir Forest National Park in India komt de Aziatische leeuw nog voor. Ze zijn er nog maar met driehonderd leeuwen.

Bron: zooplanckendael.be

Foto: Jonas Verhulst

DE ANTWERPSE LION FAMILIE

Gender reveal van leeuwendrieling in ZOO Antwerpen

Het gaat goed met de leeuwendrieling uit ZOO Antwerpen. De drie jonge welpen brachten vandaag een kort bezoek aan de dierenarts en kregen de nodige vaccinaties. De dokter maakte van de gelegenheid gebruik om hun geslacht te checken. “Onze vermoedens zijn hiermee bevestigd”, zegt verzorger Daan. “De luidruchtigste van de drie is overduidelijk een mini koning-in-spe, een mannetje dus.” Eind september zetten de welpjes samen met de rest van de familie hun eerste stapjes op het grote buitenperk. Wie wat geluk heeft, ziet ze nu al buiten huppelen en hun apart verblijf verkennen.

In juni beviel jonge leeuwin Tasa van drie gezonde welpen. Eén mannetje en twee vrouwtjes, bevestigde de dierenarts nu.

Insmeren met uitwerpselen

De drie welpjes kregen een chip, werden gewogen en ingeënt tegen o.a. de kattenziekte. Een spannend moment, want de welpjes van de moeder scheiden is nooit zonder risico. “De kans bestaat dat de moeder de welpen na contact met mensen niet meer accepteert, of in het ergste geval zelfs doodbijt”, zegt curator Sarah Lafaut. “We hebben moeder en kroost op dit moment voorbereid door hen elke dag even van elkaar te scheiden. Na de behandeling werden de welpen ingesmeerd met stro en uitwerpselen om de geur van mensen te camoufleren. Gelukkig is alles vlot verlopen.” De kleine welpen zijn intussen al flink aangesterkt en wegen tussen 6,6 en 7,5 kilogram.

Samen op buitenperk

Leeuwin Tasa toonde zich de afgelopen anderhalve maand als een verdraagzame en rustige moeder. “Ze is een enorm verdraagzaam dier, zowel naar de verzorgers als naar andere leeuwen toe”, zegt verzorger Daan. De moeder en haar kroost leven momenteel gescheiden van de rest van de groep, net zoals in de natuur. Wanneer de welpjes voldoende gegroeid zijn, worden ze aan de rest van de groep geïntroduceerd.

Aandachtige bezoekers kunnen nu al af en toe een glimp van het trio opvangen. “Op zonnige dagen volgen de nieuwsgierige welpen hun moeder wel eens naar het buitenperk. Wie geluk heeft, kan hun schattige snoetjes spotten.” Ook vader Nestor kon intussen vanop afstand kennismaken met zijn allereerste nakomelingen. Eind september zal de volledige troep samen op het grote buitenperk te zien zijn.

Succesvol kweekprogramma

De geboorte van de welpjes is een opsteker voor het nieuwe Europese kweekprogramma voor West- en Centraal Afrikaanse leeuwen. Die ondersoort lijdt in de natuur sterk onder ontbossing, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging.

W, W & W

Zoals alle dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen ter wereld komen, krijgen ook de drie welpjes een naam die met een ‘W’ begint. Abonnees en bezoekers kunnen binnenkort via de sociale media van de ZOO meestemmen voor hun persoonlijke favorieten.

Bron: Zoo Antwerpen

Foto's: Thierry Frencken/Jonas Verhulst

ZOO Antwerpen pakt uit met musical OBAIA

ZOO Antwerpen pakt uit met een nieuwe musical in de Koningin Elisabethzaal. In het voorjaar van 2022 zal OBAIA de hele familie meenemen op een wonderlijke reis. Het is een totaalbeleving waarin een inspirerend verhaal tot leven komt met hemelse muziek, zang en dans in een magisch decor. “Musical OBAIA is een ode aan de natuur. In de voorbije coronaperiode hebben we samen ontdekt hoe belangrijk die voor ons welzijn is. We willen de mensen opnieuw verliefd laten worden op de schoonheid van Moeder Aarde”, vertelt producent Anja Stas. Tickets zijn nu al te koop en een bezoek aan ZOO Antwerpen is inbegrepen in het musicalticket.

Muziek zit al eeuwenlang in het DNA van de dierentuin. In 2018 creëerde ZOO Antwerpen ter ere van haar 175ste verjaardag met behulp van honderden vrijwilligers ‘ZOO of Life’. “Toen toonden we het verhaal van het leven in de zoo, maar nu willen we de mensen verbinden met onze visie en waarden”, legt Stas uit.

Het vijfde element

Obaia is het vijfde kind van Moeder Aarde en meteen het buitenbeentje. Haar twee zussen en broers zijn Water, Aarde, Lucht en Vuur. Ze hebben een dier als metgezel: een avatar. De vier dieren zijn een vis, een olifant, een kraanvogel en een leeuw. Op die manier is de band met de ZOO ook nooit ver zoek. De dieren spreken niet maar worden vertolkt door professionele dansers.

En dan is er Obaia, het vijfde kind van Moeder Aarde. Obaia krijgt geen dier als metgezel maar het boek van alle kennis. Pas wanneer Obaia zich losmaakt van haar boekenwijsheid en eropuit trekt om de wereld van elementen en dieren te verkennen en in al haar glorie te ervaren, komt ze in balans en tot inzicht. Maar hebzucht loert om de hoek en brengt de dieren en de natuur in gevaar. Het is nog niet te laat als Obaia op tijd haar bestemming bereikt en samen met haar broers en zussen Moeder Aarde kan redden…

Indrukwekkend team

Het creatieve team achter OBAIA bestaat uit indrukwekkende namen, allemaal stuk voor stuk gekend in hun sector. Het idee ontstond bij producent Anja Stas en creatief leider Luc Stevens die meteen ook de regie voor zijn rekening neemt. Het script komt uit de pen van Allard Blom en componist Pol Vanfleteren schreef de muziek waarop choreograaf Elias Lazaridis (van Eastman Company) de dansers in goede banen leidt. Decor, kostuums en rekwisieten zijn van de hand van Joris van Veldhoven, terwijl de pruiken en grime gecreëerd zijn door Harold Mertens en Wouter Somers.

Wie zich graag wil onderdompelen in deze wonderlijke totaalbeleving voor het hele gezin, kan de paasvakantie van 2022 alvast in de agenda noteren. Tickets bestellen kan vanaf nu op de website van www.koninginelisabethzaal.be. Een dagbezoek aan ZOO Antwerpen is inbegrepen in het musicalticket.

OBAIA, naar een idee van Anja Stas, Luc Stevens, Allard Blom en Pol Vanfleteren

CREATIEF TEAM

Producent: Anja Stas
Regie: Luc Stevens
Scriptschrijver: Allard Blom
Componist: Pol Vanfleteren
Choreograaf: Elias Lazaridis
Decor- & kostuumontwerp: Joris van Veldhoven
Pruik- & make-upontwerp: Harold Mertens & Wouter Somers

CAST

Elke Buyle
Pieter Casteleyn
Pieter Jan De Paepe
Goele De Raedt
Isabelle Heremans
Wanda Joosten
Brent Pannier
Laura Seys
Lotte Stevens
Joke Van Robbroeck

OPERATIONEEL TEAM

Uitvoerend producent: Dirk Van De Catsyne
Technisch coördinator: David Smeets

Coproductie: Perpodium
Met de steun van taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest

ZOOantwerpen.be

ZOOmerbar maakt comeback in ZOO Antwerpen

De ZOOmerbar opent binnenkort opnieuw de deuren in ZOO Antwerpen. Van 1 juli tot en met 29 augustus wordt de gratis openluchtbar op het Flamingoplein dé place-to-be voor een frisse cocktail en verkwikkende live-optredens. Met het unieke uitzicht op de Cubaanse flamingo’s en het prachtige belle-époquedecor van ZOO Antwerpen doet ’t schoonste terras van Antwerpen haar naam weer alle eer aan.

De opening van de ZOOmerbar wordt het startschot van een mooie, lange zomer in ZOO Antwerpen. Van 1 juli tot en met 29 augustus wordt het Flamingoplein dé plek bij uitstek om uitgebreid te genieten van een frisse cocktail, zomerse snacks en verkwikkende live-optredens. Dit alles in een uniek kader met zicht op de Cubaanse flamingo’s.

Voor elk wat wils

Vier avonden per week, van donderdag tot en met zondag, geven verschillende muzikanten het beste van zichzelf. Elke avond staat in het teken van een ander muzikaal thema. Op donderdag staan er Franse chansons op het programma, vrijdag is het de beurt aan een coverband en op zaterdag dompelen Latin klanken het Flamingoplein onder in zuiderse sferen. Op zondag kunnen bezoekers verzoeknummers aanvragen. Onder andere Danny Wuyts (bekend van De Notenclub), chansonnière Sarah D’hondt en de Belgische popband DRIES passeren de revue.

Veilig in openlucht

De ZOOmerbar vindt plaats in openlucht, in de groene oase in het midden van de stad. Op deze manier kan ZOO Antwerpen de veiligheid van haar bezoekers garanderen. En hoewel in deze coronatijden de nadruk ligt op het houden van fysieke afstand, is deze ZOOmerbar de ideale plek om elkaar, op een veilige manier, opnieuw te ontmoeten. De geldende coronamaatregelen voor de horeca- en evenementensector worden te allen tijde gevolgd om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Reserveren is niet nodig, vanaf 16u30 is iedereen welkom voor een moment van pure ontspanning op ’t Schoonste terras van ’t Stad.

Gratis

De toegang tot de ZOOmerbar is gratis, ook als je de ZOO niet (betalend) bezoekt. Van donderdag 1 juli tot en met 29 augustus, elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 16u30 tot 20u30, op het Flamingoplein. De livemuziek start om 17u.

Zeker al niet te missen:

 • Danny Wuyts, pianist bekend van de Notenclub, samen met Karen Yperman op 4/7, 25/7 en 15/8
 • Chansonnière Sarah D’hondt op 3/7
 • Nederlandtalige jukebox DRIES op 11/7 en 29/8
 • Covers en verzoekjes met Be Pop met zanger Filip Bollaert op 22/8

De muziekthema’s die je van ons mag verwachten:

 • Donderdag Italiaanse en Franse liedjes 
 • Vrijdag swingende covers
 • Zaterdag zwoele Latin vibes
 • Zondag jukebox, de band speelt verzoeknummers

Bron: Zoo Antwerpen

Foto's: Jonas Verhulst

Welkom welpjes: leeuwendrieling geboren in ZOO Antwerpen

Drie keer goed nieuws uit ZOO Antwerpen! Jonge leeuwin Tasa schonk vorige week het leven aan drie gezonde welpjes. Ondanks haar jonge leeftijd ontpopte de leeuwin zich snel tot een zorgzame moeder. Het was al sinds 2012 geleden dat er nog een welpje geboren werd in ZOO Antwerpen. Nestor, het kleine leeuwtje van toen, mag zich intussen de koning van de ZOO en trotse vader van de kersverse drieling noemen. De genen van zowel Nestor, moeder Tasa als van de nakomelingen zijn belangrijk voor het voortbestaan van de West- en Centraal-Afrikaanse leeuw. ZOO Antwerpen neemt deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort. “Dit is geweldig nieuws voor de soort en voor de ZOO”, zegt verzorger Daan.

“Is ze het, of is ze het niet?” Dat was de vraag die de verzorgers van de leeuwen in ZOO Antwerpen al een paar weken bezighield. Het antwoord kwam vorige week, toen leeuwin Tasa vroeg in de ochtend het leven aan drie gezonde leeuwtjes schonk. “We hadden een vermoeden dat leeuwin Tasa drachtig was, er waren immers meerdere paringen met Nestor gezien. De draagtijd voor een leeuwin bedraagt 100 à 112 dagen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, werd ze twee weken geleden van de rest van de groep gescheiden. Ook in de natuur zonderen ze zich af om in alle rust te kunnen bevallen. Die mogelijkheid wilden wij hen hier ook bieden,” aldus verzorger Daan.

Vlotte bevalling

De leeuwin vertoonde lange tijd geen tekenen van zwangerschap en even zag het ernaar uit dat het vals alarm was. Tot vorige week het tij keerde. “Haar buik werd zichtbaar dikker en ze kreeg gezwollen tepels”, vertelt verzorger Daan. De hoop op nieuw leven in de ZOO laaide weer op. “Toen ik ’s ochtends toekwam zag ik meteen op de camerabeelden dat er wat te gebeuren stond. Tasa liep nerveus heen en weer in haar nestbox en ging toen liggen op het bedje van stro. Om 8u49 werd het eerste welpje geboren.” Later volgden nog een tweede en een derde welpje. “Voor een onervaren moeder was dit een enorm vlotte bevalling”, zegt Daan. “Tasa leek even overdonderd door de gebeurtenissen maar het moederinstinct nam het snel over. Ze likte de welpjes schoon en beet de navelstreng door. Niet veel later lagen ze aan de tepels te drinken. Een ontroerend beeld. We hadden geen betere bevalling kunnen wensen.”

Niet zonder risico

De vreugde is groot, maar enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Een eerste worp van een jonge leeuwin is nooit zonder risico. De onervaren moeder kan de situatie verkeerd inschatten of plots geen melk meer geven. Ook hoe de andere leeuwen op de welpjes zullen reageren blijft voorlopig nog een vraagteken. De introductie van de nieuwe dieren gebeurt stapsgewijs en wordt goed opgevolgd door de verzorgers. Alles gebeurt op het ritme van de dieren.

Op babybezoek

Het zal nog even duren voor bezoekers de welpjes in levenden lijve kunnen bewonderen. Net als in de natuur sluit de moeder zich pas opnieuw bij de groep aan als de welpen groot genoeg zijn om goed rond te kunnen stappen. Als alles goed gaat zetten de drie kleintjes in augustus hun eerste stapjes op het perk. Nog een maand later zal de complete groep samen te zien zijn. “We zijn heel benieuwd naar hoe Nestor op zijn kroost zal reageren”, zegt Daan. “Hij is een zachtaardige leeuw dus we vertrouwen erop dat dit goed zal verlopen maar ook hier blijven we voorzichtig.” Het geslacht en de namen van de welpjes zijn nog niet bekend. Zoals alle dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen ter wereld komen, zal die met een ‘W’ beginnen. ZOO Antwerpen zal samen met haar verzorgers, abonnees en bezoekers op zoek gaan naar drie mooie, betekenisvolle namen.

Waardevolle genen

De komst van de welpjes is niet alleen leuk nieuws voor de bezoekers, maar ook belangrijk voor het voorbestaan van de soort. De genen van Nestor en moeder Tasa zijn belangrijk voor het voortbestaan van de West- en Centraal Afrikaanse leeuwen. De soort lijdt onder jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging en is kritiek bedreigd. ZOO Antwerpen neemt deel aan het kweekprogramma in samenwerking met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) met als doel de West- en Centraal-Afrikaanse leeuwen voor uitsterven te behoeden.

Bron & foto's: Zoo Antwerpen