MIJN OORLOG

Ik herinner het me als gebeurde het gisteren, de Cromwell tank aan de Jan van Rijswijcklaan, de bomma die naar de soldaten liep voor 'sigarettes, chocolat en chewing gum', tussen de kogelregens door. En de vechtende Witte Brigade tegen de Duitsers, voor onze deur. De V1's en V2's , de vliegende bommen , waarvoor bompa de kelders had onderstud. De vlucht naar de  Diksmuidse (franstalige) tak van de familie. School lopen bij de paterkes, terug naar huis en gaan spelen in de vernielde villa's nabij het Wilrijkse Plein. Ik werd 7 jaar in januari 1945. Mijn oorlog was voorbij.

Nu ga ik richting 85 en staat precies wéér een nieuwe oorlog voor mijn deur. Weer begonnen door een machtswellusteling , een potentaat zonder snor. Niet zoals zijn voorgangers mét moustache : Hitler en Stalin. Even moorddadig. Op weg naar een nieuwe tsaar  ?
 
EINDELIJK : NIEUW SEIZOEN SNORRENCLUB
 
De maskers opgeborgen (niet te ver, je weet maar nooit), geen testers meer van De Zeeman die me toch 8 dagen in quarantaine  brachten. Zonder verdere problemen.
Het leven kon terug beginnen.
Dus ook voor de kleinere verenigingen zoals de Vlaamse Snorrenclubs. En wij waren er vlug bij : verkiezing van de derde 'Snorrepoes', 'Manneke Pis" met de Gilde van Den Deugniet helpen aankleden. Binnenkort festiviteiten in Brussel, Brugge, Merksem en enkele in eigen stad. 
Onze leuze : ' ALTIJD IN BEWEGING' indachtig !
 
VERDOMD !
 
Poog ik alsmaar, als goeie taalminnaar,alles wat naar het  negatief neigt in mijn eigen Nederlands te vermelden. Want gaat mijn familie (vooral dan de jongeren) én de eigen omgeving steeds meer op de Anglofiele toer als zij hun ongenoegen moeten uiten met '
'fuck' en 'fuck you' (das' helemaal onbeleefd- maar schijnbaar  wel modieus) en met de regelmaat van de klok wordt er ook 'My God' bijgehaald... Waarom eigenlijk, als bijna alle kerken leeg staan ...
'Merde' van het Frans, klinkt zoveel zachter, met hetzelfde resultaat !
 
FACEBOEK EN FOTO'S
 
Als je dacht dat alle vormen van communicatie je leven makkelijker zouden maken, vergeet het. Ook ik heb faceboek, niet om elke morgen mijn buren en vrienden een prettige dag te wensen of te melden dat ze lekker zijn eten in dat fameuze restaurant om de hoek. En liefst, of course, in het Engels. Alhoewel de meesten nog een beetje
Antwaarps kennen en hopelijk ons Nederlands. Wat wij het vroeger 'Algemeen Beschaafd Nederlands' noemden.
Dat FB geeft mij de kans om leden, vrienden, de ganse pers op de hoogte te houden van alles wat roert in de Europese Snorrenclub Antwerpen.
En iets interessants gebeuren in de familie. Maar dat is geen rekening gehouden met Google : BIG BROTHER IS WATCHING YOU  !
Niet alleen over een teveel aan sex, racisme' grensoverschrijdende toestanden of andere vormen van ontucht.
Maar gewoon het plaatsen van een horloge, made in Hong Kong dank zij een vriend van me, zo'n  40 jaar geleden... Met daarop een vergulde snor op een Europese blauwe achtergrond. European Blue. Plus extra vermelding op dit FB: Oppassen kan ook gestolen worden zoals die horloges van enkele duizenden Euros aan de hand (letterlijk) van die superrijke pipos uit de financiële en sportieve sector. Wette hoe  laat het al is ?
Maar, dagje later, foto verdwenen , tekst is blijven staan. Waarom, Why  ? Informatie van 'hogerhand' ? Nada.
Lig er niet wakker van. Wel van mijn artrose, maar dat is den ouderdom. 
Binnenkort na twee jaar met vrouwlief een welverdiende vakantie. En fotokes mailen over strand en zee, goed gedekte tafels en lokale wijn. Beetje cultuur opdoen. Lezen en schrijven. En mijn verzameld werk van Paul van Ostaijen niet vergeten.
 
Wens jullie eindelijk, prettige ontspannende dagen.
 
OPPERSNOR

KIEV en SNOR

Nu Moskou en Kiev op voet van oorlog leven ga ik even terug naar dinsdag 14 februari 1989. Burgemeester Cools belde me met de vraag of hij 's avonds mocht langs komen in mijn café De Snor met enkele Russische kunstenaars van de academie in Moskou. Hij wist dat ik elke maand een andere schilder liet exposeren en dat uiteraard kunst me interesseerde. 
Een tiental Russen arriveerde voor een gezellig avondje in De Snor. Maar ik merkte aldra op dat er iets 'fout' liep in het gezelschap. Eén 'Rus' hield zich apart en mengde zich niet in het gesprek van zijn collega's. Ik praatte dan maar met hem, in 't Engels' en begreep vlug waarom de anderen hem 'links' lieten liggen. Hij studeerde ook wel in Moskou was afkomstig  uit Oukraïne ...
Vladimir Bachtov uit Kiev was niet geliefd bij zijn Russische collega kunstenaars. Moskou/Kiev leek een slechte combinatie. Toen al, in 1989...
Nu ik dagdagelijk uit de pers verneem wat de huidige situatie is tussen Moskou en Kiev kan ik enigszins begrijpen dat niet alleen het eventueel NATO lid van Oukraïne de beide buurlanden op scherp stelt. Ze hebben elkaar nooit gemogen. En met de Grote Beer aan zijn grenzen rijst de spanning natuurlijk weer op.
Laat ons hopen dat alles vredelievend opgelost wordt. Hangt in mijn bureau een werkje van Vladimir dat hij me toegestuurd heeft uit appreciatie voor een gezellige avond. Waartoe een avondje Snor en liefde voor kunst kan toe leiden. Heb gelezen dat hij intussen in de States als kunstenaar hoog staat genoteerd.
 
SNOR en DAMES 
Goede combinatie. Ik bijvoorbeeld ben nog steeds hetero. Je moet tegenwoordig opletten met al die gender toestanden. Die keuze wordt groot en is in je leven gekomen als een 'must'. Zoals ook zovele veranderingen, in dit korte leven, in mijn moedertaal het Nederlands. Zoals vroeger Happy Newyear e.d. al veel  in gebruik was, komen we nu toe aan uitroepen door de jongeren, artisten en journalisten als : fuck you (durf dat eens te vertalen - je tekst in facebook wordt zo geschrapt) of My God (men is wel niet meer gelovig, maar Hij wordt toch nog steeds aangeroepen). Maar we dwalen af. Het was een onderwerp dat me steeds aangetrokken : snor en dames.
In vroegere romantische tijden, zie die mooie zwart-wit foto's, zag je ze over de Meir flaneren : elegante dames in lange rokken en heren met gekrulde snor en tits schuin op het hoofd. Mooi.
Dus gingen wij van de snorrenclub (het grote voorbeeld uit een nabij verleden : die van Antwerpen) ) ervoor zorgen dat er een extra contact komt tussen hen en hun vrouwelijke partners : de jaarlijkse verkiezing van de SNORREPOES. Voor mijn Engelse vrienden "pussy cat" ? 
Aan wat moeten die dames voldoen. Elegant zijn, sympathie hebben voor snordragers, van onze stad houden, propaganda maken voor onze vereniging. En dat bleek geen probleem te zijn. Na Linda en Ann is het nu de beurt aan Lizzie. 
Ons clublid en free time kunstschilder, de 'Sisse', maakt voor elke verkozene een origineel werk en de laureate wordt in café "Den Engel" extra in de bloemetjes gezet. Op zaterdag 19 maart : 14 uur café Tram 3 en 16 uur lokaal Den Engel. 
Het eerste kleine evenement van de E.S.A. in 't Stad, terwijl er enkele andere, groter van opzet, in wording zijn.
 
VTM KLEURT JE DAG ?
 
Niet die van mij. PUBLICITEIT kleurt mijn avond al. Helaas. Met de regelmaat van de klok komen die blokken reclame mijn avondrust/ontspanning verstoren. RECLAME kleurt ! Telkens zo'n klein kwartiertje...
En wat leer ik elke dag ? Dat de producenten op een eigenwijze manier pogen hun waren aan te smeren  : 
 
Dat mijn vrouw naar LANCOME moet ruiken. Niks van. 't Is betekenisvol 'Scandal'.
Ik slaap op EMMA...(matras) Daar komt ambras van met mijn partner.
TIC TAC op de trein. En dan géén ONTSPOORD (iedereen beroemd) meer op TV1 nu er eindelijk ontspanning op niveau is !
KOFFIE D.E. zetten om het gender van je dochter in het licht te stellen.
WIJ KOPEN AUTO'S. Electrische zeker ? Op mijn leeftijd. Die in de garage eigenzinnig gaan branden en je een container vol water op straat moet om hem te blussen. No way !
LUNESTIL. Om rustig in te slapen. Als ik het einde van de kleuren op VTM maar haal.
 
En uiteindelijk naar de bedstee en poogt dan maar rustig in slaap te vallen. Zwart - wit.
 
TURKS FRUIT
 
Is vooral zoet voor eigen volk. 'Eerst', dus. Na een veroordeling tot 25 jaar van een Turk in België en na 15 jaar gevangenis in ons land terug naar Turkije gestuurd voor verdere 10 jaar in eigen land. Wordt onmiddellijk vrijgelaten. Heeft slechts enkele verkrachtingen en moorden begaan... En gaat nu met een gerust 'geweten' in 't zonneke liggen aan de Turkse kust. Wegens : géén plaats meer in de prisons van mister Erdogan. Als die alle vermeende staatsgevaarlijke journalisten, advocaten en officieren  vrijlaat zal er plaats genoeg zijn ...
 
De wereld draait nog steeds rond en wij draaien mee. Binnenkort zonder mondmasker, zonder 'covid safe' in je gsm of géén pint in je stamkroeg, volle theaters en hooligans in de straten, betere politiekers na Vivaldi (waar gaan we die zoeken). En hopelijk met minder ministers dan die we nu moeten betalen. We zijn nog steeds het kleine land met het hoogste aantal gezagsdragers.
 
Het gaat jullie snor !
 
OPPERSNOR

2 0 2 2

Het is weer zover, na het desastreuse jaar 2021, beginnen we aan een vervolg dat me even negatief lijkt te worden. De wereld draait vierkant, onze bewindvoerders staan machteloos. De wereld is naar de 'kloten' .  Mag dit woordje volgens de zedenprekers anno 21/22 nog gebruikt worden ? Of moeten we ons taalgebruik aanpassen en beginnen met ' fucking ' en zo ...
Enfin, we doen ons best ook weer om dit allemaal te overleven.
Vandaag weer eens bekijken hoe het gaat en draait in onze maatschappij. Hoe de betweters ons zullen 'bevelen' (Befehl ist Befehl) welke uitdrukkingen we wel of niet mogen gebruiken, hoeveel Engelse woorden in de dikke Van Dale zullen aangenomen worden, hoeveel vrijheid op elk gebied ons nog zal blijven.
Ben onlangs nog terecht gewezen omdat ik op faceboek het werkwoord 'vaccineren' gebruikte (in positieve zin) en verwezen werd naar een site waar ik best alle dienaangaande informatie zou moeten halen.
Maar laat me zien wat me zoal allemaal gestoord heeft. 
 
BIG BROTHER
IS STILL WATCHING YOU !
 
Durven vermelden op je faceboek dat de buurvrouw, met de tranen in de ogen, kwam vertellen dat ze op straat , in Mortsel, voor hoer werd beledigd door een man van Oost-Europese (?) oorsprong. Ze had moeite om zich tussen de geparkeerde pets te wringen. Je bent een hoer en je moeder ook, gevolgd door het spuwen op haar jas. In corona tijd ... 
Na twee dagen verdween mijn tekst van het kleine scherm.
En wij geen toelating  meer tot het tappen van vunzige moppen aan den toog van de stamkroeg ... 
 
BEZETTE STAD
 
Is de titel van een beroemd gedicht van Vlaanderen's grote poweet Paul van Ostaijen.
Bezette Stad was Antwerpen toen Nederland zijn zonen en dochters uitzond naar onze stad voor aankopen want solden periode en daarbij  café en restaurant ook deden draaien. Het verkeer lag in een knoop, parkings bomvol, Ollanders massaal zonder mondmasker op de Meir (ze blijven toch nog altijd dat beetje arrogant). 
Kunnen we er een stukje powezie opkleven :
BEZETTE STAD
DE BEZETTING IS BEGONNEN
BEGIN NOU NIET TE KLETSEN
                               DE OLLANDERS
BEZETTEN
                   ONZE STAD
LANG LEVE DE KOOPLUSTIGEN
WINKELIERS BIDDEN EN VERWACHTEN 
                    K O P E R S
Intussen hebben wij terug onze vaste plek in de stamkroeg. Dikke  merci Hollandse buren !
 
DE DIKKE MAN
 
Als je het Tom Waes zou vertellen, hij gelooft het niet. Het verhaal van DE DIKKE MAN aan tramhalte 7 en 15 in Mortsel. Op een grijze, druilerige avond. 
We stapten uit de tram waar aan de halte een corpulente man op zijn gehandicapten scooter zat. Hij stroopte zijn broek naar beneden en gaf zijn billen bloot aan de tram reizigers. Wij gingen naar het zebrapad maar keken toch nog een paar keer naar die vreemde man. Broek helemaal op de schoenen, kont bloot. Zijn wagentje werd een rijdend toilet. Hij 'deed zijn gevoeg' zou mijn grootmoeder gezegd hebben. En inderdaad zijn wagentje werd een rijdend toilet.
We lieten hem achter , ons afvragende welke geurtjes hij zou achterlaten, eens op de tram. 
 
BRABO ZAG DAT HET GOED WAS
 
Onze BRABO zag vanop zijn hoge sokkel dat het goed ging, daar aan de Schelde. Na alle bewuste kritiek op het Steen gebeuren, krijgt de Antwerpenaar inspraak in het ' Groenplan district Antwerpen '. Het flaneren langs de Schelde op 't Zuid is reeds geslaagd, maar er wachten nog vele slechte punten centrum stad die dringend aan een oplossing toe zijn. Denken we slechts aan het kale Operaplein, de Hoogstraat met de putten en struikelstenen, het aquarium voor het Rubenshuis, het standbeeld van burgemeester Jan van Rijswijck.
 
Mijn GENDERdossier wordt dikker. Van het eerste gendertoilet in Gent naar toepassingen op alle mogelijke administratie gebied. Ook bij de dikke van Dale. Maar meer daar volgende keer over.
 
Willy Dupon m/v/x/?
maar toch nog
OPPERSNOR

 

BRABO GROET
 
's morgens de dingen
 
Hij keek even verwonderd, die zaterdagochtend en keek met strenge blik richting Suikerrui en het Steenplein en zag dat op de heilige grond van het Steenplein ' geprutst ' was aan het Steen, zijn Steen.Zomaar.
Beton gegoten rondom onze brok Antwerpse geschiedenis, Antwerpse trots. Er kwam een aanbouw, precies appartementen stijl kaaien.
Dit oud met nieuw combineren ? No way. Brabo zuchtte diep. Alleen de aanbouw bij de Stroppendragers van Gent aan hun Gravensteen leek hem nog lelijker. Maar veranderde Brabo's onweersbui niet. Hij werd daarvoor niet geraadpleegd, evenmin als zijn stadsgenoten. Helaas.
Waar is mijn fameuze hand van Druoon Antigoon. Da's voor volgende uitgave.

 

ZIJ KLEUREN JE AVOND
 
Mét publiciteit à volonté. Je interessante tv-programma (hoeveel zijn er zo ?) wordt regelmatig onderbroken door liters Dreft die je scherm groen kleuren (een koppeltje dat meer dan honderd borden afwast - serieus feestje geweest) , als je een kast wil kopen zie je er plots een zwarte man ( mag  da ?) uitkruipen, stampt een konijn je deur stuk om te vertellen dat zijn batterijen de beste zijn als hulp bij je klusjes (terwijl hij buiten gaat en een kapotte deur achterlaat - zou best eerst betalen voor die vernieling!). Enz.
Gelukkig zijn er nog zenders die je minder storen zoals Canvas en buitenlandse tv-posten die het met minder of praktisch geen publiciteit doen. 
 
ARMENIE OP BEZOEK
 
De verrassingen zijn de wereld niet uit. Een confrontatie met een brok geschiedenis : thuis.
Via een kennis van me kwam een mij onbekend iemand voor nazicht laptop. 
De man belt 's avonds aan en in de hal geeft hij de indruk uit het Oostblok te komen. Niets was minder waar, hij stelt zich voor als D., is Armeniër én 'Christen'. Verrassing. Hij begint aan zijn werk , met goed eind. Drankje en babbel maar niets over zijn afkomst.
Samenloop van omstandigheden, zelfde avond op tv filmpjes opgenomen door Charles Aznavour, ook Armeniër en die daar dikwijls voor uitgekomen is. Eén van mijn favoriete zangers.
Armenië, ik ken zo ongeveer het grote drama dat dit kleine land meegemaakt heeft : een genocide met 1.500.000 doden. Vooral christenen en orthodoxen. Op bevel van Turkije. Een genocide aangeklaagd door de Verenigde Naties en praktisch alle landen van de wereld, behalve door Turkije.
Onze man D. liet van bij de eerste kennismaking weten dat hij fier was op zijn afkomst en liet onmiddellijk weten dat hij tot de getroffen bevolking behoorde van deze genocide.
Het was me dus een Armenië avondje dat eindigde met op Google zoeken naar meer informatie. Voor mij géén Turks fruit meer !
 
NIET BELLEN ACHTER JE STUUR
 
Inderdaad, het leid je af en zorgt voor gevaar op de baan. Goed initiatief van de overheid voor zo'n actie.
Niet alleen in de auto, op de fiets én, niet te vergeten op de tram.
Want bijna dagelijks zie en hoor ik trambestuurders, tussen Antwerpen en Mortsel (tram 7!) praten met gsm in de hand en bijgevolg minder alert op de baan.
Kers op de taart was voor mij toen ik de passagier voor mij hoorde praten en toen tot de ontdekking kwam dat hij belde met de trambestuurder ... Een gezellige babbel onderweg naar huis. Mij gedacht  !
 
OOK DAT NOG
 
Onze 'Shame' , je weet nog wel die madam beticht van grote fraude, onafhankelijk 
raadslid geworden ,(geen vriendin meer van meneer Somers) heeft een nieuw dokter's briefje ingediend : nog steeds 'diep in de put'. Faut le faire. Probeert zoiets maar eens in 'de privé' ? Maar we leven nu eenmaal in het democratische Koninkrijk
België.
 
KERST EN OUD- NIEUW
 
Het ongeluksjaar loopt ten einde. Veel vreugde hebben we er niet van gekregen. De corona heeft ons leven fel veranderd. Privé hadden wij tevens medisch enkele problemen. Het clubleven met de E.S.A. Snorren bleef beperkt tot minder activiteiten dan vorige jaren. Gelukkig kregen we toch toelating voor de tweejaarlijkse 'Snor van 't  Stad! en de viering van de 'Snorrepoes'.
Voor volgend jaar is hier al een opvolgster voorzien, weer in 'Den Engel'.
Ik maak van deze gelegenheid gebruik om alle leden én sympathisanten van onze vereniging een meer vreugdevol en gezond jaar te wensen.
 
OPPERSNOR
MIZERIE ALOM

 

Wordt onze maatschappij nog ooit corona vrij ? Gaat het ' agreement ' van Glasgow onze aarde redden ? Twijfels alom. Je komt op een leeftijd dat je kan denken ' 't zal mijn tijd wel meegaan '. Maar je hebt nog je kinderen en kleinkinderen die ook moeten kunnen overleven, liefst op de wijze van  hun ouders , familie en vrienden.
De ' groten ' van deze aarde zullen nooit toegeven aan de eisen van de meerderheid van de bevolking. China, de VS en Rusland blijven massaal kolen delven, wij bekvechten over gas en atoom. Asielzoekers blijven toestromen.
Intussen worden we gestraft met de pandemie die massaal slachtoffers eist en onze bewegingsvrijheid afneemt. 
Is allemaal de wil van God, aldus éen van mijn Moslim kennissen . Die het volgens mij ook niet kan weten. Hou het meer op onze ' grote leiders '.
Enfin, we pogen er zo goed mogelijk ' door te komen ' en het nog enkele jaartjes uit te houden. Samen met de familie en de vele goeie vrienden. 
 
VAN RANST DANST
 
Da's dus niet GEZWANST ! Uitgenodigd door zijn vrienden van het Marokkaanse consulaat in Hoboken zie je hem, in hemd en das, met een lijvige dame in het rond springen.  
Géén maskers, géén 1.50 meter afstand, gewoon tegen elkaar hurken en springen. Nou ja, springen voor Marc is wel wat veel gevraagd.
Maar geen vuiltje aan de Marokkaanse lucht, aldus onze Marc. Dicht bij elkaar zoals het hoort op een vrienden feestje, meezingen en drinken, handjes geven, etc.
En wij maar zo weinig mogelijk contact met familie en vrienden en minder op café, en overal maskertje, én ... dan zien we meneer Marc in alle pracht en glorie in rood gekleurd België , en rood gekleurd Hoboken, precies of het virus gevaar ligt achter de rug.
Nog niet vergeten dat hij ooit toeristen ( in de eerste plaats Nederlanders ) vroeg om maar niet naar Antwerpen te komen. Zal een Sinjoor nooit vergeten.
Wensen hem nog veel dansgenot en minder tv optreden  ...
 
DE VLAMING EN ZIJN TAAL
 
Tijdens de eerste wereldoorlog op onze velden spraken de soldaten Vlaams en de bevelvoerende officieren Frans. Dat schijnt de huidige generatie niet meer te weten. Ik wel en mijn overleden grootvader die daar gevochten heeft en overleefde kende ook die Belgische mistoestanden.
Zo bleef het Frans dan nog ' la langue préférée ' ook in Vlaanderen . Op mijn eerste job in de Antwerpse maritieme sector was de eerste taal dus nog steeds die van Molière en ons Nederlands die van de kleine man. Tot de vernederlandsing van het bedrijfsleven kwam en alles op taalgebied zich normaliseerde. Zo werd de Rue des Tanneurs, waar ik bij de firma Newman and son werkte, plots alleen de Huidevettersstraat...
Het was het einde om met tram 7 naar Vieux Dieu ( Oude God - Mortsel ) te rijden waar onderweg de winkelende dames afstapten aan hun Fruithoflaan ( Avenue de la cour des fruits ?) en de mannen huiswaarts gingen met aktentas en Le Matin. (dagblad voor wie het niet kende)
We schrijven 2021 en we hangen vast aan WOKE en alle andere mondiale verbeteringen...  Nou ja, als je dat zo kunt noemen. En hoef je maar het Frans (wordt dat nog op school aangeleerd?) te vergeten en vervangen door het Engels.
No problem voor mezelf, heb 21 jaar onder andere voor het Britse BP Tanker gewerkt. Maar.
Het Engels hoeft ons Nederlands niet te vervangen. Begrijpelijk dat  voor internationale contacten, uitvindingen , nieuwe producten en dies meer  Engels gebruikt wordt.
Maar moet de man in de straat overschakelen van zijn moedertaal naar dat van de US  en UK? Op veel contacten via mails, facebook en socio toestanden en berichten tussen Vlaamse familieleden wordt het Engels gebruikt. Een geboorte, uitnodigingen tussen vrienden én familieleden, overlijdensberichten en noem maar op, het kan dus niet meer in eigen taal. Ook op radio en tv hoor je meer dan goed is dagelijks uitdrukkingen als 'my God', en 'fuck you'. Worden niet vervangen door 'mijn God' en het andere, nou ja, of je dat dan nog veel doet, vraagteken ?
In mijn 'stad' Mortsel zie je een affiche waar een winkel aan het Gemeenteplein  personeel vraagt : ' Looking for a new job ? We are always looking for new people with ambition. Stuur je motivatie  .. etc '.
Is waarschijnlijk gericht aan de Engelstalige bewoners van ' good old Mortsel '... En klanten die ééntalig het Nederlands machtig zijn.
Publiciteit in kranten en op tv, het is niet te stoppen. Een happening (Engels) georganiseerd door een Brusselse radio zender is ook volledig in het Engels.
Waar is mijn mooie taal gebleven ? Als powezie liefhebber lees ik nog altijd gedichten van Guido Gezelle tot Paul van Ostaijen, echte taalkunstenaars.
Als ik al het vorige overlees in deze column heb ik wel het Vlaamse 'Godverdomme' in de mond. En niks 'fuck you' en zo.
Moet even aan mijn vriend beiaardier Jo Haazen denken die tijdens de academische zitting door de Marnixring in Mechelen in zijn toespraak even vermeldde dat hij tijdens een wandeling over de Meir dacht dat hij in London vertoefde .. A bon entendeur  ...
Over and out  !
 
OOK NOG
 
Hoe is het nog met onze vriendin 'Shame' Sihame
 , ex vriendin van de Mechelse Burgemeester en vele andere politici ? Nog steeds een vraagteken. En ook nog steeds uitbetaald als '  verkozene des volks '. Intussen worden reporters en een schrijver van prachtige tv-reeksen in hun werkzaamheden gestraft voor het gebruik van pikante gsm's of toogpraat over lesbiennes als toevallig de mikro nog aanstaat. 
Vandalen die politiecombis in brand steken, verdachte pedofielen en dergelijke gaan in en uit de politiecel.
 
Hopen we maar dat we volgend jaar ruimte krijgen voor enkele evenementen van onze 'Europese Snorrenclub Antwerpen'. De plannen liggen klaar. Gelukkig hadden we dit jaar toch de tweede viering van de 'Snorrepoes', de aanstelling van onze 'Snor van 't Stad' Duncan van ' Het Licht der Dokken' en de viering van onze eerste Snor van 1979 Jo Haazen door de Marnixring in Mechelen.

 

OPPERSNOR
APPRECIATIES
 
Het doet ne mens plezier dat op sommige van je schrijverijen positieve reacties komen.
Alsook op op de jarenlange acties van mijn 40-jarige snorrenbeleid.
Ereburgemeester Bob Cools signeerde zijn boek 'Cool(s) parcours' als volgt :
' Voor Willy Dupon, voorzitter E.S.A. Een man die het dragen van de snor zowaar een artificiële dimensie gaf. In 40 jaar vriendschap '.
En Marc Tulfer, PR/Editor Antwerp Branch of the Royal British Legion over mijn colums :
' Oprecht, persoonlijk, grappig, ad rem. Zo moesten er meer zijn.
 
Daar krult mijn snor van  !
 
KOM VAN DAT DAK AF  !
 
JAN FABRE, ons allen bekend als all-round kunstenaar heeft de media gehaald, niet met wéér een pracht werk, maar met grensoverschrijdend gedrag. We weten stilaan wat dat betekent. Lees je elke week in je krant, world wide. Bij kunstenaars, dokters, prinsen, advokaten, politici ... Niet bij ' de man met de pet ', of ' de snor '. Mij gedacht.
Resultaat.
Fabre's beroemde ' DE MAN DIE DE WOLKEN MEET ', op het dak van de Antwerpse Singel is er af gehaald. Op befehl van herr director : Kom Van Dat Dak Af !
En de groene kevers van het plafond van Paula en de vergulde man in de Antwerpse Kathedraal ?
En daarna misschien een boekverbranding à la Nazi Duitsland 1933? Misschien eerst de geschriften van madame Lecompte over haar sexuale exploten in Humo, kinderen niet toegelaten ?
 
NEW PUBLICITY
 
Mijn UNCLE BEN's rijst nuttigen we nog steeds, alhoewel zijn sympathiek zwart smoeleke er niet meer op staat. Mag niet. Discriminatie of zo. Of racisme. Of wat ze maar bedenken kunnen.
De publiciteit in de pers is anders dan in mijn onschuldige jaren. Je moet rekening houden met tal 'verboten' ( wat gebruiken we toch graag Duits voor zulke nieuwigheden )
benamingen en uitdrukkingen.
Maar wel meer ruimte geven aan bijvoorbeeld aan wat mijn ' andere ' medemens betreft.
En dat dus sterk tot uiting komt in de ons tot in de strot geduwde publiciteits campagnes in kranten en vooral op het scherm.
Zie ik daar Douwe Egberts koffie geschonken worden door vader die zijn dochter en haar vaste vriendin (druk me gepast uit) uit de (waarschijnlijk) slaapkamer komen voor een bakje troost. 
Een blanke en een zwarte man die tongzoenen bij ik weet niet weer welk merk . 
Beter opletten, anders weet je niet welk product je niet moet kopen ...
 
INFO VOOR DE BURGER ?
 
Vaccinatie : Ons Antwerpen kampioen. Wij zijn dé brave, volgzame burgers in dit land.
Wallonië niet en Brussel/Bruxelles helemaal slecht.
Maar, reageren Walen en Brusselaars, hoe is't met jullie wijken ? En Burger De Wever moet toegeven dat in sommige wijken we veel minder burgers naar de vaccinatiecentra zijn geweest. In welke wijken ? Dàt mogen we niet weten.
Stel dat het bijvoorbeeld Borgerhout zou zijn, en Noord-Antwerpen en Hoboken en ...
Dan heeft de doorsnee Antwerpenaar daar zijn bedenkingen bij.
Die appartementenbouw bij het Steen werd ons ook niet gevraagd.
 
EN OM AF TE SLUITEN
 
SHAME Sahime staat weer in the picture. Het schaap zal moeten rondkomen met minder dan 7000 Euro. Hopen maar dat ze nog een beetje reserve overhoudt van haar vorige uitspattingen. Er is nog altijd het OCMW, die nogal genereus zijn voor vele anderen... 
GASTON :
 Onze VRT heeft het aangedurfd Gaston Berghmans zaliger in een vroegere opname over een medeburger te spreken als ' die Janet '. Kan onze vriend zaliger niet meer aangeklaagd worden. Bestuur van de tv wel, een reporter die het over lesbiennes had zit wel thuis niks te doen in zijn zeteltje. A bon entendeur salut  !
 
OPPERSNOR

 

GEVALLEN  MOUSTACHE

Geen gevallen Taliban terrorist, geen gevallen politieker (alhoewel in onze kennissenkring), maar een gevallen SNOR. Ook wel als het franstalige moustache genoemd in Antwerpen.
Mezelf.  Helaas.
Op een Mortselse voetpad (er zijn er zoveel in erbarmelijke staat) op een zonnige middag de wandeling naar de tram die eindigde in een voor mij "klein drama'. Pijnlijke valpartij, recht op mijn aangezicht en bloedend als een rund. Bloedverdunners.
Helpzame voorbijgangers, ambulance, de Spoed in Sint Augustinus en terug naar huis. Ingewikkeld als de zoon van Frankenstein. 't Is geen zicht. Je kijkt in de spiegel en denkt ' dit wordt een thuisblijver'. Inderdaad, de dokter schrijft al
3 weken thuisverzorging op.
Lap, daar gaat mijn viering van de tweede Snorrenpoes Ann. Voor mij althans. 
Kwatongen beweren dat ik op de grond terecht ben gekomen omdat ik me richting Mekka wou buigen. Wat ik ten stelligste ontken ...
Hoop jullie te zien tijdens de grote optocht  op 9 oktober met de ' Snor van het Jaar ' Duncan, horecaman en uitbater van het toffe volkscafé 't Licht der Dokken. Vanaf 14 uur aan café Den Engel op de Grote Markt. Je hoort er nog van.
 
BLANKENBERGE
M / V / X

 

Waar horen horen we tegenwoordig nog bij als Vrouw of Man  ? No lo se !  Het leven wordt er niet eenvoudiger op. 
Een tweedaagse aan de Vlaamse kust, in dat oord aan zee vol Antwerpenaars leert ons weer iets nieuws bij. De maatschappij evolueert vlugger dan wij kunnen volgen. Grijze snorren en oudere dames.
In een klein parkje nabij het station is onlangs een nieuw, modern ogend 'urinoir' geplaatst. In blinkend metaal. Je zou zo gaan wateren. Maar.
Merkt mijn vrouw op : die is wéér alleen voor mannen ! 't Is toch discriminerend ! 
Moet ik toch wel even reageren. Ons standpunt verdedigen. Want, wat doen ze voor mannen met een stoma ? Zo lopen er meer dan 20.000 rond in België ...
Moeten deze heren op de pot gaan zitten bij de dames ? Zie ik persoonlijk nog niet zitten. Protesten van de nieuwe feministen.
 
Hoe zit dat nu eigenlijk met die  M/V/X. Nog een Y  erbij  ?
 
WAT NU WEER  ?
 
TV, zonder kan je niet meer. Althans ik toch niet. Radio, krantje, tv scherm. Hoorde al bij ons thuis toen de eerste tv toestellen in Mortsel geleverd werden. Met antenne op het dak en het beeld zwart-wit. Wat waren wij gelukkig met Paula Somer en Schipper naast Mathilde.  
Nu hebben we dagelijks twee volle pagina's programma's in de krant of het speciale weekblad met die aparte 'Dag Allemaal' toestanden. Voor mij van 't goede te veel.
Wat mij o.a. stoort aan die zenders, die buiten het teveel aan publiciteit (elke keer 15 minuten en het 'kleurt je dag - naar 't schijnt) denken dat wij allemaal debiel zijn en of alles naar enkele minuten vergeten zijn.
Neem nu het weer.
Weten we wéér wat er allemaal misloopt op deze aardkloot  komt een stevig gebouwde lieve dame ons even vertellen welk weer we te verwachten krijgen de volgende dagen. OK, weten we dan ook al. 
Afsluiten met een brok publiciteit en een heruitzending, van het weer,  enigszins anders geprogrammeerd dan het vorige.
Met een verschil van luttele minuten. Waarom hierover een dubbele uitzending ?  Sinds weerman Frank Deboosere zijn snor heeft afgeschoren is er veranderd. Niet altijd ten goede.
 
EN OM AF TE SLUITEN :
 
Hoor ik daar een  (hét) winnende liedje : De wereld draait rond ...etc
Dacht ik wel even een beetje anders :
-De wereld draait vierkant / We hebben het niet meer in de hand-
en een vraagje:
Hoe is het nog met onze vriendin 'Shame' Sihame, eigenlijk de vriendin van een zekere Somers ? Strijkt ze nog nog elke maand haar welverdiend loon als verkozene des volks op ? Niks in 'Dag Allemaal' gelezen.
 
OPPERSNOR
 
MATELOOS VERBAASD
 
Zo luidt de titel van de gedichtenbundel van Mortselaar Marc Tulfer. 'Mateloos Verbaasd', inderdaad, zoals de politiek van 'toerisme' in onze stad. Hebben we het uiteraard nog eens over de Steen geschiedenis die voor eeuwig het beleid van onze stad tekent. Geschreven nog voor de aanslag op ons patrimonium.
 
Mijn gehavende stad
waar de haven alles vrat,
waar de politicus alles wat
ooit nostalgisch en teder was, vergat
tot straks de laatste paal onder de kathedraal
wordt gehaald.
Waar men ooit
met passie de taal van Lundström en
Wannes aanbad
maar nu met alle macht weert,
liever een officiële stadsdichter engageert
tot enkel de rochelende hoest
van de lelijkheid primeert 
zelfs op het overblijvende roest
van lang vergeten gebouwen.
 
Echte dichters wijken uit naar verder :
ze kunnen van dat karakterloze
gewoon niet houden

 

Mateloos Verbaasd, inderdaad. Genoeg over gepalaverd en geschreven ? Helemaal niet, daarom komt deze tiidloze brok powezie hier op zijn plaats.
Intussen schreef Jelle Haemers, prof. Middeleeuwse Stadsgeschiedenis aan de KULeuven het volgende in GVA : ' ...Iets nieuws dat er totaal niet bijpast ...De elites verstenen hun macht, dat hebben de graven in de 12° eeuw gedaan, en dat doen de stadsbesturen nu ook ...'
Het moest me van het hart !
 
RIJWIELSTRAAT
Iets minder powetisch : niet alleen de homo kleuren op trams en op de zebrapaden (ooit al een homo-zebra gezien?) Maar kleurt nu helrood ( met fietspictogram )  ons begin en einde van de straat omdat 
 dit een ' rijwielstraat' geworden is. Volstrekte voorrang aan de fietsers. Daar is ook mijn vrouw, als fervente fietster heel tevreden mee.
 
Plus een maximum snelheid voor autos's van 30 kilometer per uur en mag je de fietsers niet inhalen. Moeten die fietsers zich uiteraard ook aan de regels houden. Zij krijgen de breedte van de rijweg.  Maar.
Eindresultaat, althans in de Eduard Arsenstraat, waar ik woon, is dat ik niet meer veilg mijn huis kan verlaten.
Veel onverlaten van fietsers denken dat de ganse straat, incluis de voetpaden tot hun rijk behoren. Zet je één voet buiten komt er een 'coureur' in volle snelheid (electrisch?) aangevlogen , moet je een stap terug zetten. Fietsers aan de macht ?
Als ik volgende keer eerst mijn wandelstok (nodig voor een man op mijn leeftijd) buiten steek zijn de gevolgen misschien dramatisch voor die volgelingen van Wout van Aert en co ... 
 
H.B. COOLS
Onze ereburgemeester Bob Cools, tevens erevoorzitter van de ESA-snorrenclub, heeft zijn loopbaan van 30 jaar politiek mandataris in boekvorm uitgegeven : ' Cool(s') parcours.
Als journalist van de Antwerpse Koerier was ik uitgenodigd op de voorstelling van het boek bij Radioo Minerva op 't Sint Anneke.
Vraag je uiteraard aan de schrijver om je boek te signeren. En was ik wel fier op zijn reactie  :
' Voor Willy Dupon voorzitter van de ESA, een man die het dragen van de snor zowaar een culturele dimensie gaf ! In veertig jaar vriendschap ! '
Uitgegeven door C. de Vries-Brouwers

 SPECIAAL

 

Inderdaad er zijn 7 positieve Covid19 gevallen gevonden in Wuhan gisteren. 

 

Ondertussen hebben ze een zone van 5x5km in strikte quarantine gezet (daar waar die 7 gevonden zijn) , en zijn ze begonnen om gans Wuhan (12,000,000 mensen ) te testen in 3 dagen.

 

Het is het Delta virus dat dus via vluchten uit het buitenland is binnen gekomen daar wij volledig Covid19 vrij waren voor maanden.

 

Alles verloopt hier vlot, iedereen respecteert de maskerplicht, iedereen is voorzichtig, winkels zijn niet in problemen met stock, mijn bar/restaurant is open zoals alle anderen maar elke klant moet onze QR code scannen plus een tweede QR code waar wij bevestiging krijgen dat deze klant gedurende de laatste 14 dagen niet in risico gebied geweest is.

 

Had iedereen nu eens voor 2 maanden een echte volledige lockdown gedaan zoals ze hier in Wuhan in het begin deden was dit nooit gebeurt ! 

 

Wuhanezen maken hun nog geen zorgen,  het is niet fijn, maar we komen er wel weer door. 

 

Snor DavidWuhan 

OPPERSNOR

 

11  JULI 2021

't Is weer zover, de zoveelste Vlaamse Feestdag. Met nog zovele onopgeloste problemen. Nu wordt de corona toestand de zondebok. Veel politiekers hopen met hun zinkende partijen toch nog de veilige oever te bereiken. België én Vlaanderen hebben een tekort aan leidende figuren. Zodra de gelegenheid zich voordoet vluchten ze naar Europa. Veilig. Voor hen althans. 

Merk dat daar weinig gepresteerd wordt, met onze centen gespeeld, veel afwezigheid is en de Belgen daar staan met weinig uitstraling. Mooi politiek einde, goed gespekte bankrekening.
Zo denkt er onze 'man in de straat' over.
Enfin, ondanks alles blijft deze dag een 'Feestdag' (in spe). Zo dacht mijn vader er vroeger ook al over.
'Ze zullen hem niet temmen ... etc'. In onze onze huidige tweede taal : wishful thinking !
Toch nog een prettige zondag/feestdag  ! Ik open met Paul van Vliet 'Als ik vrij wil zijn ga ik naar Vlaanderen'.
 
3 MINUTEN RADIO 2
Radio 2 is zo'n beetje de huisradio geworden. Met de mengeling van berichtgeving en muziek die me aan vroeger doet denken. En dat mag ook wel eens. Vroeger ...
Waren er deze week enkele gesprekken met bekende Vlamingen. Ging onder andere over de vroegere politieke  werking in 't Stad, de fifties, toen onze lokale leiders nog niks afwisten van ruimtelijke ordening. Die is er maar dankzij Bob Cools gekomen.
Beelden die jarenlang ons stadsbeeld sierden werden afgebroken en/of vernietigd. Te veel om op te noemen.
Zo vermeldde ook onze stadsgids en ex 'Snor van 't Stad' Tanguy Ottomer. Het werd een lange lijst, die van de Antwerpse beeldenstorm. Schande.
Heeft onze vriend groot gelijk. Maar.
Waar waren de stadsgidsen toen Bob Cools in de kranten meldde dat het schepencollege (schepen voor toerisme) van plan was de 'nodige veranderingen' (ten behoeve van de passagiers van de cruise schepen)  aan het Steen aan te brengen. De geboorteplek van 't Stad, het enige wat ons nog overblijft  van de stichting van 'Aan het Werf'. De betonmolens waren besteld.
Bob's commentaren leverden niks op. Nada. 
Nu vernam ik via Tanguy en Radio 2 hoeveel en welke beelden op het stort liggen of gewoon waren weggehaald (gestolen) door onbekenden. 
Had men tijdens die 3 minuten niet héél eventjes het Steen vermeld, de laatste aanslag op de geschiedenis van Antwerpen ? Alleen maar om aan te halen dat hier nog met 'Kennes' van zaken fout gehandeld wordt.
Nochtans werd er door duizenden Sinjoren en anderen geprotesteerd tegen deze aanslag.
Bij deze sluit ik het onderwerp Steen af en berust in schaamte.
 
COMEDIA DEL ARTE BELGICA
Het is nog niet gedaan met de typisch Belgische comedia's. Heb het over ' tussen kruis en hoofddoek' Dit is geen titel van een bestseller over Kruisvaarders of een nieuwe Hollywood film met Matthias Schoenaerts.
Iets dat me geweldig stoort is het al jarenlange verbod van het plaatsen van kruisen in onze gerechtshoven. Een teken van godsdienst die een invloed zou kunnen hebben op uitspraken van het hof.
Maar dan komt de klap op de vuurpijl. Hoofddoek aan winketten van stadsdiensten krijgen verbod
zijnde eveneens beinvloedbaar. Tot men plots besliste dat een moslima de job van regeringscommissaris krijgt, en dan nog wel die van ' Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen ' en zij er een punt van maakt ostentatief een hoofddoek te dragen. 'Nou breekt mijn klomp' , zou mijn Nederlandse vriend zeggen ...
Gelukkig is er een eind gekomen aan deze Belgische grap, 'zij' heeft haar ontslag aangeboden. 
En onze kruisen, sinds 1830 aan de muren , blijven nu op de zolders en in de kelders liggen. Binnenkort verkocht als ' antiek '  ?
 
ZUSTERS KAPUCINESSEN
Nu we er toch de godsdienst bijhalen even naar het verleden, naar Snorren en Zusters Kapucinessen.
Jawel !
We schrijven 1997. De zoveelste 'Snor van het Jaar' zal gevierd worden. Ditmaal is het de vertegenwoordiger van brouwerij Moortgat vertegenwoordiger Nick de Belder.
Ik had ooit gehoord dat als je eieren draagt naar de Zusters Kapucinessen, zij zorgen via 'Ons Heer', voor een goeie afloop van één of andere feestelijkheid. Dus : op woensdagnamiddag met enkele snorren en een mandje met 24 eieren aanbellen bij de zusters , die hun klooster hadden in de nabijheid van de gevangenis in de Begijnenstraat.
Vrijdag ontving ik via de post volgend schrijven van de kloosterlingen : ' De Zusters Kapucinessen danken hartelijk ( en dan een mooie tekening van man met snor ) de Snorrenclub voor de smakelijke vele eieren !!! Zij bidden voor een zonnige, geslaagde optocht op zaterdag 7 juni 1997.
Ik kan je verzekeren, we hebben nog nooit zo'n slecht weer gehad als op die dag. Rond 14  uur stak een orkaan de Schelde over en kwam op de Brouwersvliet waar alles opgesteld stond wegblazen of vernielen.
We waren vergaten dat ' de Snor ' werkte voor Moortgat waar ook de DUVEL gebrouwen wordt. En die liet zich niet doen door de medewerking van de nonnen ... Dus stuurde hij met al zijn kracht die orkaan over tent, Snorrereus, old-timers en dies meer op de Brouwersvliet en café De Snor. Het kwaad was geschied.
Toch is de optocht met receptie op stadhuis doorgegaan en werd 's avonds menig Duveltje gedegusteerd. Enig in de analen van de Antwerpse Snorren.
 
MOSSELEN !
De Antwerpenaar is een liefhebber van mosselen. Het is nu het seizoen van deze Hollandse lekkernij, dus Liliane en ik op de Suikerrui voor 'Mosselen natuur' en een biertje van 't vat. De zon scheen, er was veel volk omgeving Grote Markt op deze 11° juli.
Voor we naar tram 7 gingen (rijdt nog steeds) even kijken of er ergens iets te merken was dat verband hield met het feest van de Vlamingen.
Misschien op een kiosk, op de Grote Markt of ergens anders in 't stad. Wij zagen en hoorden twee ' straatmusici ' ! Eén met een orgel en één ander die op de piano speelde...
Zou ik durven schrijven dat dat de Antwerpenaars 'mosselen ' zijn ? Ik was in elk geval niet in een speciale stemming om aan 1302 te denken ...
Snorrend !
 
OPPERSNOR

Opmerkingen

15.04.2022 06:02

Tulfer Marc

Is het mogelijk de afzonderlijke stukjes van een datum te voorzien? Dan valt een en ander voor de "gewone burger" gemakkelijker te situeren. Bedankt Willy.

21.02.2022 17:34

frank

nogal een epistel Willy

14.12.2021 09:08

Tulfer Marc

Wie zijn misnoegen met humor doorspekt, kan niet anders, moet een Antwerpenaar zijn...