PEN VAN DE REDACTEUR

MAN MAN MAN

HORECA EN COVID SCAN

Code ORANGE op de barrometer... wie weet het nog??? Zeker niet de kleurenblinden.

Jawel, IEDEREEN is het BEU.

Het scannen als je de HORECA betreedt, het mondmasker, het afstand houden, handen ontsmetten, al die regeltjes die ze de mensen opleggen.

MAAR... als je je hebt laten VACCINEREN als ook je BOOSTERPRIK, begin dan niet het HORECA personeel de schuld te geven als ze je vragen om te scannen. Je hebt wel je best gedaan om je CERTIFICAAT aan te vragen of op je smartphone te registreren, en dat allemaal om de HORECA-CINEMA of THEATER binnen te kunnen gaan.

Ik werk zelf in de HORECA en volg de mijn opgelegde verplichting uit, ten eerste MONDMASKER heel je shift dragen, alsook de KLANTEN SCANNEN bij binnenkomst.

Krijg dus ook alle dagen de VERWIJTEN en te horen in DIE of DIE zaak vragen ze dat NIET en daar draagt het PERSONEEL géén MONDMASKER.

Ik speel liever nog even POLITIE en ben met alles in orde, dan andere COLLEGA'S te veraden die en BEGRIJPELIJK het ook BEU zijn.

NOG EVEN GEDULD!!!!!!

VERGEET NIET DE OPGELEGDE BOETES DIE ZE NOG STEEDS UITSCHRIJVEN, ZOWEL VOOR KLANT ALS ZAAKVOERDER.

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE REGELS

PEN VAN DE REDACTEUR

VERLOREN MAANDAG, ANTWERPSE TRADITIE

Zoals in café KLEINE TUNNEL blijft de TRADITIE voort bestaan.

Door de CORONA maatregelen is er nu wel minder volk dan vroeger, maar een TRADITIE nog één van de weinige Antwerpse mag NIET VERDWIJNEN in de BRUINE KROEGEN of op de BUREAU'S of THUIS.

De meeste café's zijn nu wel op reservatie aan het bestellen tegenwoordig.

Het GRATIS lekkers wordt nog altijd door de WAARD betaald.

FIJNE WORSTENBROOD EN APPELBOLLEN DAG.

ANTWERPEN

Hoofdredacteur

Danny Vermoens

OORSPORNG VERLOREN MAANDAG

Eedaflegging

In archiefstukken is soms sprake van een “verzworen maandag”: een Lorreinse akte uit 1231 verhaalt over de “lundi parjuré”, de dag waarop sommige ambtenaren hun eed aflegden. Deze aanduiding bleef echter niet beperkt tot de maandag na het Doopsel van Jezus, de eerste zondag na Driekoningen. Er wordt immers ook gesproken over de “verzworen maandag van Pasen“ (of Pinkstermaandag) of de “verzworen maandag van Kerstmis“. In Antwerpen wordt hiervan gewag gemaakt in een kerkrekening uit 1431, en later ook in een stadsrekening uit 1513. De eerste “verloren maandag” komen we tegen in 1730, te Leuven. Ook hierbij zou het gaan om een dag die “verloren” was: er werd niet gewerkt, omwille van de feestelijkheden ter gelegenheid van de eedaflegging der ambtenaren. Dergelijke plechtigheden werden (in Antwerpen) soms gevolgd door een feest. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kreeg men een goedkoop vleesbroodje te eten. Aangezien de ambtenaren de rest van die dag niet meer werkten, werd die dag al gauw “verloren maandag” gedoopt.

Gilden

Een variant op dit verhaal wil dat de in vroegere tijden erg machtige gilden rond het begin van de 18de eeuw hun nieuwjaarsfeest organiseerden op “verloren maandag”. Een ganse dag werd er gevierd, en kwamen de ambachtslui niet aan werken toe. Ook het voorlezen van gildeboeken, met daarin de rechten en plichten der ambachtslui, zou tot een “verloren maandag” geleid hebben. Hierna, zo wordt gesteld, zou de patroon zijn gildeleden immers op een borrel vergast hebben. Dit gebruik was naar verluidt vooral in Antwerpen in zwang. In andere gemeenten gingen gildeleden van deur tot deur de nieuwjaarswensen aanbieden, in naam van hun patroon. Het lijkt vrij veilig te veronderstellen dat ook dit aanleiding gaf tot herbergbezoek en werkverzuim. In andere gewesten gelden voor soortgelijke dagen andere benamingen: “weversmaandag” in de Westhoek, koppermaandag in Nederland. “Kopperen” had namelijk de betekenis: “zich tegoed doen aan spijs en drank”.

Dit drukke herbergbezoek bracht de herbergiers mogelijk op ideeën. Zo zouden zij nagestreefd hebben hun klanten zo lang mogelijk in hun zaak te houden, onder meer door te zorgen voor een (zout en dorstaanwakkerend) hapje. In samenwerking met slagers en bakkers trakteerden ze hun klanten dan ook op gebraden vlees en versgebakken brood. Om het goedkoop te houden, gebruikte men vooral vette vleessoorten, verwerkt tot worst en verpakt in deeg. De herbergbezoekers aten de worst, en het van vet doordrongen brood werd aan de hond gegeven.

Antwerpse haven

Andere bronnen verwijzen dan weer naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken. Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees, en brood. Dat “verloren brood“ zou dan aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag.

Worstenbrood

Het eten van écht worstenbrood, zoals wij dat nu kennen, wordt voor het eerst vermeld in 1913 in het boek van Edward Poffé; Plezante mannen in een plezante stad. Het gebruik zou volgens hem pas opgekomen zijn na 1880. Pas na de Tweede Wereldoorlog zorgde het worstenbrood bij de bakker voor een grote toeloop op "verloren maandag". Tot op heden wordt deze traditie gehandhaafd en worden in sommige, traditionele Antwerpse horecazaken de klanten getrakteerd op worstenbrood en/of appelbollen.

Hoofdredacteur

Danny Vermoens

GROOT EERBETOON

PIETER ASPE

31 Oktober 2021 van 11u tot 17uur,werd iedereen uitgenodigd in de GOTISCHE ZAAL in BRUGGE.

DE STAD VAN MISDAAD SCHRIJVER " PIETER ASPE ", Dhr. Aspeslag Pierre

Van In Episode 5, het laatste boek van Pierre werd voorgesteld. 1 spijtig voorval, als je van  Antwerpen komt en in de Gotische Zaal aankomt om 10 minuten voor 11 uur te horen krijgt dat het boek al is voorgesteld en iedereen weg is om tegen 14 uur terug te komen om een foto te nemen met de figuranten.

Uit RESPECT voor PIETER ASPE, zijn we nog eventjes blijven zitten en 4 boeken gekocht voor de vrienden en prive.

Dan ondanks het natte weer, jawel... ook in Brugge eventjes gaan kuieren door de stad van ASPE.

Voor de reportage om 14uur terug naar de Gotische Zaal. De foto met de figuranten, een fotograaf van Brugse Media, waar ik aan vraag om mee een foto door het open raam te nemen, die zei dat het enkel voor journalisten was, bedankt BRUGSE ZOT.

Herbert Flack liet op zich wachten, ging 1 uurtje later komen, dan kwam de jounalist met het idee....laten we eerst deze figuranten op foto nemen met de prominenten, want hij moest op de markt een betoging van ANTI VAXERS gaan bijwonen en ze vragen of ze dan nog 1 uurtje willen wachten op Herbert voor de groepsfoto.

EERBETOON ASPE  of EEN VEREDELDE BOEKENVERKOOP MET PROMO VOOR DE STAD BRUGGE???

MAAR... WIJ WAREN ER DUS WEL... spijtig van de Brugse mentaliteit.

HET GAAT JE GOED PIERRE,

JE VRIEND

DANNY VERMOENS

HOOFDREDACTEUR

VEEL STERKTE VOOR TAMARA HANEGRAAF, VANWEGE ONZE REDACTIE

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTOREPOTAGE

CORONA & WERKEN

DOODSTEEK VAN DE MIDDENSTAND

als VIROLOGEN of POLITIEKERS zeggen, we zien het licht aan het eind van de tunnel, weten wij dat het een trein is.

Gisterenavond was er een MANIFESTATIE van de HORECA in Antwerpen, er werd op potten en pannen geklopt en de betoging was heel vreedzaam verlopen, ZONDER tussenkomst van de POLITIE.

MAAR...waar ik wel PISSIG van wordt is dat in de HOOGSTRAAT en ST. JANSVLIET de HORECA en MIDDENSTAND niet alleen de DUPE is van CORONA maar nu ook van de NUTSWERKEN... die normaal al lang moesten gedaan zijn.

Hierbij een fotoreportage om te laten zien dat de moed bij deze mensen in de schoenen zit.

En nu 2 maanden in deze WERKEN zitten en in SEPTEMBER weer eens.

WANNEER STOPT HET ????

Vraagt de WANHOPIGE ZELFSTANDIGE zich af.

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTOREPORTAGE

 

VERLOREN MAANDAG, ANDERS OM

WIE... had dit ooit kunnen denken.

VERLOREN MAANDAG, de dag dat ze in ANTWERPEN in de cafe's hun klanten trakteerden met een APPELBOL of een WORSTENBROOD. De dag dat de klanten samen met de cafe bazen een gezellig babbeltje deden,anders dan andere dagen.

WANT,zo een traktatie is voor iedereen welkom, voor ARM en RIJK.

EN DAN...CORONA...cafe's in LOCKDOWN...

Als medeuitbater in café KLEINE TUNNEL was ik deze morgend verast en gelukkig.

Wie had dat nu verwacht...De bel gaat om 9 uur en de WILLY een klant van bij ons en andere cafe's komt van de bakker met worstenbrood. Hij had in zijn caddy nog 20 pakketjes om te gaan uitdelen bij andere cafe vrienden.

HET HART OP DE JUISTE PLAATS!!!

VERLOREN MAANDAG MAAR... ANDERS OM zij hij...Dat doet iets met een mens.

Bij deze DANK U WILLY voor deze prachtige attentie.

Hopelijk kan ik deze brave mens rap terug trakteren met een goed gekoeld BOERKE van't vat.

NOG EEN FIJNE VERLOREN MAANDAG ANDERS OM BESTE LEZERS.

VAN DE WILLY EN ONZE REDACTIE

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTO'S

ST.JANSVLIET POLITIE CAMERA

Een zoveelste klucht met de camera op het plein ST.JANSVLIET.

Na heraanleg plein, nieuwe camera 13.500 €. Na 1 maand rijden ze er met vrachtwagen de paal eruit. DUS 6 MAAND géén POLITIE CAMERA CONTROLE.

13.500 € Later nieuwe paal met camera, JOEPIE weer POLITIE CONTROLE...

Vlak na de 3 maanden LOCKDOWN word hij weer stuk gereden door een vrachtwagen van één van de leveranciers, 5 maand en nog eens 13.500 € verder staat er weer een nieuwe paal en camera.

MAAR VOOR HOELANG??????????

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTO'S

LEES HET VERVOLG HIERONDER

VERVOLG ST.JANSVLIET POLITIE CAMERA

Het verhaal stopt nog niet, gisteren ( 22/09/2020 ) is de CAMERA VERWIJDERD omdat hij nog niet werkt, dus BURGERS wees WAAKZAAM, het komt allemaal wel in orde, tot

BIG BROTHER U ZIET!!!!!!!!!!!!!!

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

SINT-JANSVLIET, BASKET PALEN

Vorig jaar was de heraanleg van het St-Jansvliet eindelijk af. Nog een paar min puntjes met het auto verkeer, maar dat zal na enkele vragen aan het stadsbestuur ooit wel eens opgelost worden.

Zoals nu ... Als ze vragen hoe het was met de heraanleg, werd door velen gezegd dat de palen op het basketplein niet recht over elkaar stonden.

Dat werd door een ambtenaar van de stad Antwerpen ontkent... ALLES WAS 100´% JUIST ... WAT NU NA 8 MAAND VERDER?

Palen moeten in de grond een platform hebben zodat bij evenementen ze uit de grond kunnen gehaald worden, 1 PROBLEEM , ZE HEBBEN ZE IN DE BETON GEZET !!!!

Nu moeten ze met MAN EN MACHT en MACHINES uitgekapt worden voor dat ze de platformen kunnen plaatsen.

1 Positief punt , ze hebben dan TOCH die ene paal verzet. STOND DIE DAN TOCH NIET JUIST ???

Oud basketbal spelers kunnen het weten, ook de stenen op de plein ligger er slecht bij.

En dat op een basketbal plein waar de grote BELGISCHE BASKETSPELERS hebben op gespeeld in hun jeugd jaren.

IN AFWACHTING VAN KOMENDE EVENEMENTEN

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTO'S

 

KERSTMARKT ANTWERPEN

Op Zaterdag 7 December 2019, de dag na Sinterklaas is het weer zover KERSTMARKT...

Overal kraampjes en verlichting.

Dat kan je nu al zien en horen in vele straten en pleintjes, verlicht en kerstmuziek die in de winkels en straten al te horen zijn.

Behalve op het ST-JANSVLIET daar is de stad Antwerpen weer aan het Flateren, wel beloofd na de miserie met de werken om het plein mee in te calculeren met de rest van de KERSTMARKT...

NIET DUS...Maar in het weekend kan je wel langst bij CAFE KLEINE TUNNEL voor een SPECIALE KOFFIE en VERSCHILLENDE ADVOKAAT en kan je drie hele prachtige werken bekijken van DHR. Roger Van Ackelyen.

FIJNE KERSTDAGEN

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTO'S

 

KLIMAAT SPIJBELAARS, TE VEEL IS TE VEEL

De 11de dat is volgens sommige kranten 250 a 300 personen in Antwerpen.

Kan zijn... 75 personen en 20 agenten.

Op Zondag in Brussel... Naar mijn mening georganiseerde misdaad. Om 18.00u stoppen met een camionette in de Wetstraat, chemische lege vaten op straat zetten, zich eraan vast ketenen en tot en met Dinsdag protesteren.

Blijven slapen in het park, standbeeld op Troonplein, bloeme kapot getrapt, standbeeld besmeurd door onze KLIMAAT HELPERS.

Anuna De Wever moest naar de dokter, dat vind de media GROOT NIEUWS, Anuna had het  koud, GROOT NIEUWS ???

Nu voel je even hoe onze daklozen zich voelen, die lopen en slapen alle dagen op straat.

Moet er iets aan het MILIEU gedaan worden?

JA...Maar STOP AUB met jullie MARSEN, want er zal ooit een tegen MARS komen, daar hebben ze ook recht op.

Ga terug naar school en die volwassenen die waarschijnlijk geen werk hebben... GA BOOMPJES PLANTEN... SCHOOLPLICHT... Op Donderdag word het  getolereerd omdat SPIJBELEN als SCHOOLACTIVITEIT goed te keuren, maar nu is het Maandag, Dinsdag en Donderdag ???

TE VEEL IS TE VEEL !!!!!!!!!!!!!!!

HOOFDREDACTEUR

DANNY VERMOENS

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTO'S