Herfstactiviteiten 

 

Tijdens de herfstvakantie gaan de poorten van de Kinderboerderij weer open voor het publiek. Van zondag tot en met donderdag kun je zonder inschrijven van 13u tot 17u de dieren een bezoekje brengen. 
Geniet van de herfstkleuren in het park en ontleen een leuk zelf-doe-pakket bij de domeinwachters.
Of kom je spelen en ravotten in één van de speeltuinen en verdwalen in het doolhof?
Je kan ook gewoon wat kuieren of een terrasje doen natuurlijk. Het park biedt voor elk wat wils …

De Grote Schijn: magie in het Rivierenhof

 

De Grote Schijn is een uniek lichtspektakel voor jong en oud dat van 29 oktober t.e.m. 14 november 2021 opnieuw neerstrijkt in het Rivierenhof.
Laat je betoveren door deze feeërieke avondwandelingen. Dankzij innoverende snufjes en indrukwekkende technieken geniet je langs het 2 kilometer lange parcours van betoverende projecties op en tussen de bomen.
De Grote Schijn is een totaalbeleving zonder woorden die alle zintuigen prikkelt. 

Wil je liever in stilte genieten van de kracht en pracht van de natuur? Dat kan elke avond tijdens de fluisterwandelingen om 21u30 en 21u45.

Info en tickets : www.degroteschijn.be 

Het Rivierenhof en Deurne Ruimt Op! organiseren zwerfvuilzondag op 7 november 2021

 

Tijdens de World Cleanup Day in september gingen een honderdvijftigtal inwoners van Deurne aan de slag om zo veel mogelijk peuken te verzamelen. Er werden in Deurne maar liefst 88.156 peuken opgeraapt. Dat zijn er meer dan Deurne inwoners heeft! Applaus voor iedereen die hieraan heeft meegedaan!

 

Door het grote succes organiseren Deurne Ruimt Op! en Provinciaal Groendomein Rivierenhof samen de laatste zwerfvuilzondag van dit jaar.
Op zondag 7 november tussen 10u en 15u gaan we samen op pad om #onzenhof proper te houden. Start aan de spiegelvijver ter hoogte van Kasteel Rivierenhof. Hier krijg je het nodige materiaal mee. Om 15u sluiten we samen af met een warme kop chocolademelk.
Wil je ook deelnemen aan de zwerfvuilzondag? Schrijf je dan in via de website van Deurne Ruimt Op! 

Plant in de kijker: de hazelaar

 

De hazelaar (Corylus avellana) is de vroegste bloeier onder de inheemse houtige gewassen. In het Rivierenhof is een verzameling hazelaars uit binnen- en buitenland bij mekaar gebracht in het Coryletum, schuin tegenover het kasteel Sterckshof. 
Het Rivierenhof speurt actief naar ontbrekende variëteiten en wil met deze verzameling een steentje bijdragen om dit specifieke erfgoed te behouden.

Het Bladwijzerpad brengt je langs een variatie van inheemse bomen.

Bron & Foto's: rivierenhof

Met gespreide vleugels de zomer tegemoet!

Gespot in het park: de grote ratelaar

Dit zeldzaam plantje uit de bremraapfamilie wordt tot 80 cm hoog. Je herkent hem gemakkelijk aan zijn mooie gele bloem met paarse lip. De grote ratelaar kom je tegen op voedselarme graslanden. Door de intensieve landbouw is het daarom een zeldzaam plantje geworden. Om hem in het Rivierenhof te zien heb je al een goede verrekijker nodig, want je vindt hem enkel op het dotterbloemgrasland dat momenteel afgesloten is voor publiek, tussen het Schijn en de Sterckshoflei. Dat dit mooi plantje hier groeit betekent dat het natuurbeheer werkt. De grote ratelaar is namelijk een klassieker voor dit recent aangelegde biotoop en een teken dat de biodiversiteit van het park vooruit gaat. 

Rivierenhof zoekt gekoesterde herinneringen

In juni 1921 kocht de provincie Antwerpen het Rivierenhof van de familie Cogels. Zo werd het prachtige domein gered van verkaveling. Twee jaar later ging het Rivierenhof officieel open als openbaar park, het allereerste provinciaal domein van het land.

Als bijna eeuweling bereidt het team Rivierenhof een onvergetelijk feestjaar voor en vraagt jouw hulp. Onze medewerkers duiken in het verleden van het park en zoeken oude foto’s, bijzondere voorwerpen, toffe verhalen, grappige anekdotes, ….
Kan jij helpen? Neem dan contact op met het team van het Rivierenhof. Gebruik het online formulier dat je vindt op www.provincieantwerpen.be > 100 jaar Rivierenhof 

Onder handen genomen

Bij stormweer wordt het Sterbos afgesloten omdat er veel oude bomen staan en er dan te veel risico is dat er takken naar beneden vallen. Voortaan gebeurt dit door acht mooie houten barelen. Deze werden door onze eigen schrijnwerkers gemaakt van onbehandeld duurzaam Robinia hout.

Rozen, rozen, rozen ...

Omwille van de pandemie, kan ook dit jaar het Rozenfeest niet in haar traditionele vorm doorgaan. Maar het Rivierenhof trakteert je in de rozenmaand wel op mooie alternatieve pop up-activiteiten ter ere van de koningin der bloemen. Tussen 5 en 19 juni 2021 kun je onder veilige omstandigheden genieten van een zeer divers programma.  

Zend je een werk in voor de Rozenchallenge? Wandel je mee met een gids of op eigen houtje? Kom je luisteren naar vertellingen of gaat je voorkeur uit naar leren bloemschikken?

Magische trip in het park

Deze zomer belooft mooi te worden. Samen met de kleine Alice trekken we op avontuur door het park. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan het herstellen van allerlei rekwisieten die je onderweg zal ontdekken. De gezinsvriendelijke zoektocht ‘Alice in ’t Wonderhof’ werd uitgewerkt door de collega’s van regio Kempen. Wegens groot succes heeft de doe- en raadselroute al een aantal provinciale domeinen bezocht, nu is het de beurt aan het Rivierenhof. Smeer die beentjes al maar in!

 

Gezellig eropuit

In het Rivierenhof valt er altijd wat te beleven.

Wat past bij jouw zomeroutfit vandaag? 


•    Kinderboerderij Rivierenhof  
•    Leuke wandelingen wanneer het jou past
•    Coronaproof op pad met de kinderen
•    Rozenfeest Rivierenhof  
•    Midzomer kruidenwandeling Rivierenhof
•    Zomerzoektocht Alice in ’t wonderhof  
•    Workshop Doe-boerderij voor gezinnen  
•    Openluchttheater Rivierenhof  

Fijn einde schooljaar en ... tot gauw!

Bron& Foto's: Rivierenhof

Wereldverteldag in het Rivierenhof
vrijdag 20 maart 2020 om 19u aan het Sprookjeshuis in provinciaal groendomein Rivierenhof

Magische vertelwandeling

Op 20 maart is het Wereldverteldag! Wereldwijd gaan vertellers op stap om verhalen rond te strooien. Zo ook de vertellers van het Sprookjeshuis Rivierenhof. Ze nemen je ’s avonds mee op vertelwandeling in de magische wereld van een wonderlijk park.

Afspraak om 19u aan het Sprookjeshuisje bij de spiegelvijver. Trek stapschoenen aan, breng regenjas en paraplu mee bij druppelende wolken. Vooraf inschrijven is niet nodig. De wandeling eindigt omstreeks 20u30 en is een gezinsvriendelijke activiteit voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

Meer info?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord op T 03 360 52 18.

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Vrijdag 20 maart 2020 van 19u tot 20u30.

Afspraak aan het Sprookjeshuisje Rivierenhof, Parkweg t.h.v. de spiegelvijver in 2100 Deurne Antwerpen.

Deelnemen:

Gratis!

Zonder inschrijven.

Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop ‘Start to moestuin’

zondag 8 maart 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

Wil je starten met een moestuin maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Of wil je het beter doen dan vorig jaar? Op de Kinderboerderij Rivierenhof krijg je waardevolle tips tijdens een praktische workshop. Je komt er meer te weten over tuinieren, verschillende soorten tuinen en je maakt jouw eigen moestuinplan. 1, 2, 3 en starten maar!

Geïnteresseerd?

De lesgever verwacht je op zondag 8 maart 2020 om 10u of om 14u op de Kinderboerderij Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. De workshop duurt ongeveer tweeënhalf uur. Deelnemen aan deze leerrijke activiteit is gratis, maar vooraf reserveren is verplicht. Inschrijven kan vanaf maandag 17 februari 2020 via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop Start to moestuin 2020.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 8 maart 2020 om 10u en om 14u.

Afspraak op de Kinderboerderij Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis! Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop Start to moestuin 2020

 

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop ‘bloemen zaaien, hoe doe je dat?’

zaterdag 29 februari 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

Verlang jij ook naar een fleurige zomer? Wil je thuis genieten van de vele kleuren en geuren, van bijen en heerlijke vlinders? Met enkele zakjes bloemzaad kan je al aan de slag. Je hebt geen serre nodig, het kan gewoon op de vensterbank of rechtstreeks in de tuin. Welke bloemen, hoe zaaien, welke goedkope of gratis hulpmiddelen gebruiken en wanneer is het beste tijdstip? Dat en meer verneem je tijdens de workshop ‘bloemen zaaien’ van het Rivierenhof i.s.m. Tuinpunt. Daarna kan je volleerd aan de slag.

Geïnteresseerd?

De lesgever verwacht je op zaterdag 29 februari 2020 om 10u of om 14u aan de oostvleugel van het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

De workshop duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke activiteit is rolstoelvriendelijk en gratis. Vooraf reserveren is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zaterdag 29 februari 2020 om 10u en om 14u.

Afspraak aan de oostvleugel van kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Rolstoelvriendelijke activiteit

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De familie Cogels in het Rivierenhof
zondag 23 februari 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

De familie Cogels speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Deurne. Ontdek tijdens een gegidste wandeling hoe de rijke bankiersfamilie Cogels in de 18e en 19e eeuw het Rivierenhof omtoverden tot een weelderig landgoed. Tijdens deze wandeling nemen we ook een kijkje bij de twee mooie parkvilla's die de barones voor haar dochters langs de Turnhoutsebaan liet bouwen. We keren terug naar de feestelijke tijd rond 1923, toen het park door de provincie werd gekocht en opengesteld voor het publiek.

Geïnteresseerd om mee te gaan?

De gids verwacht je op zondag 23 februari 2020 om 10u of om 14u aan de oostvleugel van het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar vooraf reserveren is verplicht. Inschrijven kan vanaf aanstaande maandag 3 februari via www.provincieantwerpen.be > familie Cogels in Rivierenhof.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 23 februari 2020 om 10u en om 14u.

Afspraak aan de oostvleugel van kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 3 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > familie Cogels in Rivierenhof 

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop ‘vogels voederen en spotten’

woensdag 22 januari 2020 om 14u op provinciaal groendomein Kesselse Heide in 2560 Nijlen.

Voor vogelspotters groot en klein
Weet jij welke vogels er in je buurt wonen? Hoeveel het er zijn en wat ze eten? Kom het op woensdagnamiddag 22 januari 2020 ontdekken op de Kesselse Heide. Tijdens een leuke workshop leer je meer over deze gevederde dieren, hoe ze te spotten en te tellen. Vervolgens knutsel je jouw eigen bol vogelvoeder.

Deze activiteit van de Kesselse Heide i.s.m. Natuurpunt De Wielewaal wordt georganiseerd naar aanleiding van het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt op 25 en 26 januari 2020.

Deelnemen aan de workshop ‘vogels voederen en spotten’ is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Vanaf 23 december 2019 kun je jouw deelname online reserveren via www.provincieantwerpen.be > kalender Kesselse Heide

Nog vragen? De domeinwachters van de provinciale groendomeinen staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Woensdag 22 januari 2020 van 14u tot 16u.

Deelnemen:

Gratis! Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 23 december 2019 via www.provincieantwerpen.be > kalender Kesselse Heide

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kesselse Heide

Social media:

https://www.facebook.com/kesselseheide/

www.twitter.com > DeDomeinen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Workshop ‘kleinfruit snoeien’
op zaterdag 18 januari 2020 om 10u en om 14u op Kinderboerderij Rivierenhof in 2100 Deurne

Inschrijven vanaf 23 december

Hoe krijg je een rijke oogst aan bessen, bramen en frambozen? Op zaterdag 18 januari 2020 legt een specialist je duidelijk uit hoe het moet. Vervolgens ga je zelf aan de slag met de fruitstruiken op de Kinderboerderij van het Rivierenhof. Daarbij komen de tuinhandschoenen en de snoeischaar die je meebrengt goed van pas.

De workshop ‘kleinfruit snoeien’ i.s.m. Tuinpunt gaat door (tenzij bij vriesweer) op zaterdag 18 januari 2020 in het provinciaal groendomein Rivierenhof. Aan jou de keuze: je kan deelnemen om 10u of om 14u. Afspraak op de Kinderboerderij Rivierenhof, Parkweg z.n. (omgeving Rozentuin) in 2100 Deurne.

Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht. Inschrijven kan vanaf 23 december 2019 via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Er snel bij zijn is de boodschap, want volzet is volzet.

Nog vragen?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zaterdag 18 januari 2020 van 10u tot 12u of van 14u00 tot 16u00.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 23 december 2019 via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De nieuwe is gearriveerd!
Talrijke activiteiten provinciale groendomeinen Rivierenhof, Hof van Leysen, Vrieselhof en Kesselse Heide voorgesteld in nieuwe jaarbrochure

Verrassend veelzijdig

Eindeloos veel inspiratie voor leuke en leerrijke activiteiten, dat vind je in de gloednieuwe activiteitenbrochure van de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA). Alle op stapel staande activiteiten van het Rivierenhof, het Hof van Leysen, het Vrieselhof en de Kesselse Heide zijn gebundeld in een mooie brochure. 2020 kondigt zich aan als een grand cru-jaar!

be●LEEF

Kom eens af, want ook in dit gloednieuwe jaar is er weer verrassend veel te doen!

Het aanbod van de provinciale groendomeinen is zoals altijd plezant, vaak educatief en zeer divers. Sportievelingen, kinderen met groene vingers, vroege vogels, sprookjesfans , liefhebbers van rozen of winterse sfeer, … wie wil genieten, vindt in de programmatie vast iets terug naar z’n meug en verneemt meteen ook vanaf wanneer je online kan inschrijven. Leuke nieuwigheid: het Rivierenhof gaat voor een aantal activiteiten zoals een workshop ‘wat plant ik in mijn bloembak’ tot een heuse cursus tuinontwerp samenwerken met Tuinpunt. 

Kom eens af

Dit boekje boordevol plezierige activiteiten kun je online lezen en downloaden vanaf de website www.provincieantwerpen.be met als zoekterm ‘PGRA-jaarbrochure 2020’

of via de pdf op de openingspagina van de respectievelijke groendomeinen.

Je kan de programmabrochure ook gratis afhalen bij de domeinwachters van de provinciale groendomeinen Rivierenhof (Deurne), Vrieselhof (Ranst) en Kesselse Heide (Nijlen). 

  • Domeinwachters Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne
  • Domeinwachters Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen
  • Domeinwachter Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem)

Graag tot binnenkort!

PRAKTISCH

Via www.provincieantwerpen.be kun je de PGRA-jaarbrochure 2020 downloaden of online lezen op de websitepagina’s van het Rivierenhof, het Hof van Leysen, het Vrieselhof en de Kesselse Heide (directe link naar het online bestand: https://tinyurl.com/yfe26wgo ).

De jaarbrochure 2020 kun je ook gratis afhalen bij de domeinwachters van de provinciale groendomeinen Rivierenhof (Deurne), Vrieselhof (Ranst) en Kesselse Heide (Nijlen). 

  • Domeinwachters Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne
  • Domeinwachters Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen
  • Domeinwachter Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem)

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

Social media:

www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof / Hof van Leysen / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.facebook.com > Rivierenhof / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.twitter.com > DeDomeinen

Instagram > provincie Antwerpen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinderboerderij Rivierenhof ontwaakt
zondag 12 januari 2020 van 13u tot 17u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Deurne).

Open na winterslaap

Hoewel de groenten nog liggen ingebed, zwaaien zondag de staldeuren van de Kinderboerderij Rivierenhof weer open. Breng jij een bezoekje aan het erf?

Beestig leuk!

Je kan er spelen in wilgenhutten, grote en kleine neerhofdieren van dichtbij bewonderen en ook een spannende voelbakkenquiz doen. Ontmoet loeiende, balkende, mekkerende, knorrende en kakelende erfbewoners. Of raad welke groenten er in de moestuin groeien. Bij het passeren van de mesthoop knijp je vast eventjes de neus dicht.

Vanaf 12 januari 2020 ben je elke zondag tot en met donderdag welkom tussen 13u en 17 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Je vindt de Kinderboerderij Rivierenhof langsheen de Parkweg, de monumentale dreef tussen het kasteel Rivierenhof en de Ruggeveldlaan in Deurne.

PRAKTISCH

Wanneer en waar:

Vanaf 12 januari 2020 elke zondag tot en met donderdag tussen 13u en 17 uur.

Kinderboerderij Rivierenhof op de Parkweg, de monumentale dreef tussen het kasteel Rivierenhof en de Ruggeveldlaan in 2100 Deurne (Antwerpen).

Kinderboerderij Rivierenhof bezoeken:

Gratis en zonder reservatie.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------